Corren lät inte kritiserad part komma till tals

19 juni, 2014

MEN-beslut PON kritiserar Östgöta Correspondenten för att tidningen inte låtit en fastighetschef på en kommun komma till tals i en artikel som kopplade henne till grov kriminalitet.

Förra året skrev Corren en rad artiklar om en utredning av bluffakturor som lurat en kommun på nära två miljoner kronor. I en av artiklarna uppgavs att fastighetschefen vid kommunen attesterat fakturorna, och chefen anmälde artikeln till PO eftersom hon ansåg att tidningen antydde att hon hade en koppling till den grova brottsligheten.

Hon hade inte fått möjlighet att komma till tals. PO konstaterar dels att anmälaren blivit utpekad för en stor krets eftersom hon beskrevs som tidigare fastighetschef, dels att en tidning som regel bör låta en kritiserad part komma till tals samtidigt som kritiken publiceras och att så ej skett i detta fall.

”Den gjorda kopplingen mellan anmälaren och grov kriminalitet, parad med utpekandet, har förorsakat henne en oförsvarlig publicitetsskada. Uppgifterna var av så allvarlig natur att hon borde ha fått tillfälle till samtidigt bemötande”, skriver PO.

PON delar POs bedömning och finner att Corren ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies