Gå direkt till textinnehållet

Corren lät inte kritiserad part komma till tals

PON kritiserar Östgöta Correspondenten för att tidningen inte låtit en fastighetschef på en kommun komma till tals i en artikel som kopplade henne till grov kriminalitet.

Förra året skrev Corren en rad artiklar om en utredning av bluffakturor som lurat en kommun på nära två miljoner kronor. I en av artiklarna uppgavs att fastighetschefen vid kommunen attesterat fakturorna, och chefen anmälde artikeln till PO eftersom hon ansåg att tidningen antydde att hon hade en koppling till den grova brottsligheten.

Hon hade inte fått möjlighet att komma till tals. PO konstaterar dels att anmälaren blivit utpekad för en stor krets eftersom hon beskrevs som tidigare fastighetschef, dels att en tidning som regel bör låta en kritiserad part komma till tals samtidigt som kritiken publiceras och att så ej skett i detta fall.

”Den gjorda kopplingen mellan anmälaren och grov kriminalitet, parad med utpekandet, har förorsakat henne en oförsvarlig publicitetsskada. Uppgifterna var av så allvarlig natur att hon borde ha fått tillfälle till samtidigt bemötande”, skriver PO.

PON delar POs bedömning och finner att Corren ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos