Gå direkt till textinnehållet

”Bulletin saknar utgivningsbevis”

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke skriver att nättidningen Bulletin saknar utgivningsbevis. Nu svarar Bulletins ansvariga utgivare Ivar Arpi på debattartikeln. UPPDATERAD

I en debattartikel i Dagens Media skriver Funcke idag att nättidningen Bulletins ägare och redaktion har en läxa att lära när det kommer till utgivningsfrågor.

”Det finns två sätt en webbplats kan inordnas under yttrandefrihetsgrundlagarna. Den som ger ut en periodisk skrift får automatiskt skydd för sin webbplats och behöver bara göra en formell databasanmälan. Den som enbart driver en webbplats måste ansöka om utgivningsbevis och inte som Bulletin göra en databasanmälan. Någon periodisk skrift under namnet Bulletin finns enligt uppgift från PRV inte registrerad ” , skriver Funcke.

I sitt svar i Dagens Media skriver Ivar Arpi att Bulletin gjort rätt, ”typ”:

Annons Annons

”Bulletin har enligt Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) gjort rätt. Typ. De kan inte helt veta om vi gjort det, säger de själva. Vi har gjort en databasregistrering, vilket man ska göra om man är ett massmedieföretag på nätet. Har man gjort det har man ett automatiskt grundlagsskydd och då räcker det med att en databas registreras hos MPRT. Detta har Bulletin gjort. Jag är i dag ansvarig utgivare för denna databas, och före mig var Paulina Neuding det från dess tillblivelse i oktober 2020.”

Fler avsnitt
Fler videos