”Bulletin saknar utgivningsbevis”

15 mars, 2021

Krisen på Bulletin Tryckfrihetsexperten Nils Funcke skriver att nättidningen Bulletin saknar utgivningsbevis. Nu svarar Bulletins ansvariga utgivare Ivar Arpi på debattartikeln. UPPDATERAD

I en debattartikel i Dagens Media skriver Funcke idag att nättidningen Bulletins ägare och redaktion har en läxa att lära när det kommer till utgivningsfrågor.

”Det finns två sätt en webbplats kan inordnas under yttrandefrihetsgrundlagarna. Den som ger ut en periodisk skrift får automatiskt skydd för sin webbplats och behöver bara göra en formell databasanmälan. Den som enbart driver en webbplats måste ansöka om utgivningsbevis och inte som Bulletin göra en databasanmälan. Någon periodisk skrift under namnet Bulletin finns enligt uppgift från PRV inte registrerad ” , skriver Funcke.

I sitt svar i Dagens Media skriver Ivar Arpi att Bulletin gjort rätt, ”typ”:

”Bulletin har enligt Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) gjort rätt. Typ. De kan inte helt veta om vi gjort det, säger de själva. Vi har gjort en databasregistrering, vilket man ska göra om man är ett massmedieföretag på nätet. Har man gjort det har man ett automatiskt grundlagsskydd och då räcker det med att en databas registreras hos MPRT. Detta har Bulletin gjort. Jag är i dag ansvarig utgivare för denna databas, och före mig var Paulina Neuding det från dess tillblivelse i oktober 2020.”

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Petra G mån, 2021-03-15 17:24
Arpi har nu svarat i Dagens Media. Förvirrat, vem har rätt, vem har fel? Kan man lita på att en TRYCKfrihetsexpert torkat av sig trycksvärtan och är fullt uppdaterad på digital publicering? Det hela verkar krångligt.
Krisen på Bulletin

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies