”Bra men oväntat
att det blir åtal”

12 januari, 2016

UNTs publisher Charlotta Friborg välkomnar åtalet mot den man som dödshotat en UNT-journalist: ”Men det var oväntat. För det mesta händer det ingenting när man polisanmäler.”

Charlotta Friborg konstaterar att hon av erfarenhet blivit lite avslipad när det gäller hur mycket rättsvårdande myndigheter bryr sig om hot mot journalister.

– Jag hoppas att det här betyder att det sakta men säkert börjat sippra igenom att det är en allvarlig sak med hot mot journalister – att det handlar om hot mot demokratin. Samtidigt blir man lite förvånad över att det tog så lång tid till åtal. Vi anmälde för drygt ett år sen, och först i september hörde vi någonting från polisen. Då hade man dessutom lyckats slarva bort mejlutskrifterna vi försett anmälan med, säger hon.

Friborg konstaterar också att hoten var grova och explicita i sin utformning.

– Det var dödshot, och de var många.

Vilka andra åtgärder vidtog ni när det hände?
– Vi aktiverade de säkerhetsrutiner vi har, utan att gå in på detaljer.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies