Barn utsattes för publicitetsskada

26 oktober, 2020

MEN-beslut Kungälvs-Posten skrev alldeles för detaljerat kring en dom rörande sexualbrott mot barn och klandras för att ha orsakat barnet oförsvarlig publicitetsskada.

MO konstaterar i sitt bedömning att det finns ett allmänintresse av att rapportera om sexualbrott mot barn, men poängterar samtidigt att det är ”ett ämne av ytterst känslig och integritetskränkande natur för brottsoffret.”

Till exempel bör exakta åldersuppgifter och geografiska bestämningar undvikas, skriver MO.

”Tidningen har genom den detaljerade rapporteringen och genom att inte skydda det minderåriga brottsoffret från utpekande inte iakttagit den hänsyn som krävs vid rapportering om ett synnerligen integritetskänsligt ämne. Allmänintresset av att rapportera om sexualbrott mot barn har inte motiverat den skada som brottsoffret orsakades, publicitetsskadan är alltså oförsvarlig. För det bör Kungälvs-Posten klandras.”

Medieetiska nämnden instämmer och beslutar att klandra Kungälvs-Posten för att ha orsakat barnet oförsvarlig publicitetsskada av sin publicering.

MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies