Gå direkt till textinnehållet

Avhopp från Uppdrag Granskning

Under ett krismöte på Uppdrag Granskning-redaktionen i Göteborg under måndagen framkom kritik mot vad som beskrivs som redaktionens stenhårda klimat. Och en reporter har hoppat av från redaktionen.

Det jäser på Uppdrag Gransknings redaktion i Göteborg. Under ett möte på måndagen ventilerades arbetsformerna på redaktionen. Och en reporter  har lämnat redaktionen.

Vi har fått rapporter om avhopp från redaktionen och kritik för att ni som leder inte tar hänsyn till medarbetarna. Hur mycket ligger det i detta?

– Det är inte någonting jag vill diskutera i Journalisten i alla fall, säger Lars-Göran Svensson.

Annons Annons

Jag har fått uppgifter om att du kritiserats för detaljreglering och därmed kör över redaktörer i mellanställning. Stämmer det?

– Ledarskapet och organisationen är en intern fråga. Den kommenterar vi inte i medierna.

Uppdrag gransknings redaktion i Göteborg har tidigare kritiserats för sitt hårda klimat, där framför allt kvinnliga reportrar har svårt att få uppmärksamhet. Enligt uppgifter till Journalisten har mötet på måndagen också i stor utsträckning behandlat frågan om hur kvinnliga medarbetare behandlas på redaktionen.

De tidigare anklagelserna har gällt ett överdrivet machoklimat på redaktionen, är den frågan avklarad idag?

– Det kan inte jag svara på. Och det måste vara fem år sedan (se fotnot). Vi är en väl fungerande redaktion och har just haft vår mest framgångsrika säsong någonsin. I övrigt måste jag hänvisa till Mette Friberg, som är övergripande chef och hanterar dessa frågor, kommenterar Lars-Göran Svensson, chef på Uppdrag Granskning.

Mette Friberg, projektledare för Uppdrag Granskning i Göteborg är lika kortfattad angående diskussionerna om redaktionen:

– Det här är interna frågor och innehållet i våra möten kommenterar jag inte externt. Men möten är en naturlig del av verksamheten och inget konstigt. Redaktionens sammansättning förändras hela tiden, den är mycket levande.

Fotnot: Anklagelserna om att kvinnor marginaliserades och åsidosattes på Uppdrag Granskning inträffade för tre år sedan. Under en utfrågning på ett Gräv-seminarium i Örebro 2007 tillstod dåvarande chefen Nils Hansson att "fler kvinnor än män har svårt för att göra det hårdföra ansvarsutkrävandet."

Fler avsnitt
Fler videos