Gå direkt till textinnehållet

Åter möjligt att söka till Kalix folkhögskola

Nu går det åter att söka till journalistutbildningen vid Kalix folkhögskola. Utbildningen kommer att ha mer rörlig bild och kurser i datajournalitik.

Folkhögskolan i Kalix tog en paus i utbildningen och har ägnat sig åt att tala med olika medier för att anpassa utbildningen till de nya krav som ställs på journalister. Navet i utbildningen kommer att vara en webbsajt där texter, filmer och ljudfiler laddas upp och uppdateras. Studenterna kommer själva att kunna välja om de vill publicera en uppgift som text, video eller radio.

– Vi kommer att ha mer rörlig bild. Fördelen är att vi har TV- och filmutbildning på skolan. Tekniken finns och vi har duktiga lärare, säger Lotta Löthberg, kursansvarig på journalistlinjen.

En annan nyhet är att studenterna kommer att få fler övningar i datajournalistik och olika program för att på ett snyggt sätt presentera material.

– Vi har förstått att datakunskap är något som efterfrågas.

Utbildningen kommer fortfarande att vara tvåårig. Sista ansökningsdag är den 14 april. Folkhögskolan väljer ut några sökande till en helg på skolan där de blir intervjuade av lärare och de studenter som går på skolan. De sökande kommer även att få göra tester, som handlar om språkkänsla och allmänbildning.

– Det viktigaste är intervjuerna. Vi tar in dem som vi tror är bra journalistämnen och har rätt attityd.

Fler avsnitt
Fler videos