Emil Persson på Tidskriftsgalan på onsdagskvällen. FOTO: Anette Persson

Årets journalist Emil Persson: ”Jag har en jävla kärlek till språket”

9 november, 2017

Samtal med I går kväll vann Emil Persson, reporter, poddare och krönikör på Café priset Årets journalist på Tidskriftsgalan. I dag är han glad, ödmjuk och väldigt bakfull.

Cafés reporter Emil Persson som står bakom tidskriftens framgångsrika Fördomspodden fick i går kväll motta priset som Årets journalist på Cirkus i Stockholm i samband med Tidskriftsgalan som arrangerades av Sveriges Tidskrifter.

Juryns motivering löd: ”Årets journalist äger en hisnande formuleringsglädje och förmåga att skildra personer och skeenden med skruv snett från sidan. Han behärskar virtuost det långa formatet och speglar samtiden i ämnesval och intervjupersoner. Därtill en poddare som med underfundig skärpa får en stor publik att både tänka och skratta.”

Grattis, hur känns det i dag?
– Tack snälla. Jättekul. Ödmjukande. Jag trodde inte att jag skulle vinna, jag trodde att Matilda Gustavsson på DN skulle på priset, så jag blev verkligen överraskad. Ärligt talat är jag också väldigt bakfull.

Du festade hela natten?
– Fram till halv två på Riche. Jag hade lyckligtvis en poddinspelning bokad till klockan tio i förmiddags, det gjorde att det fanns en spärr någonstans.

Hur gick det med podden då?
– Det gick faktiskt bra. Frågorna var förberedda sedan tidigare, i händelse av bakfylla.

Varför fick du det här priset?
– Det får man fråga andra om, ska man ju säga. Men jag pratade med Eva Hamilton som satt i juryn, och hon sa någonting om att jag använder liknelser som var helt nya men inte kändes sökta. Jag är inte en grävande journalist, jag är inte en jäkel på research, men jag har en jävla kärlek till språket. Jag tror det var därför, det syns i motiveringen också tycker jag.

Är språket viktigt för dig i arbetet?
– Jag blir så fruktansvärt trött på mig själv när jag skriver platt. Så ja, jag lägger ned tid på språket, jag gillar att vara lekfull. Sedan nämndes förresten podcasten i motiveringen också, och det är kanske så att det i tidskriftsbranschen inte finns så många framgångsrika poddar. Det är väl ingen förnyelse i sig att syssla med poddar, men Fördomspodden har ett helt annat grepp än andra intervjupodcasts. Jag ställer de mest ledande frågor som går att ställa – den bygger ju på mina fördomar om människor. Så kanske har podden varit en förnyelse i den avsikten.

Du sa att du trodde att Matilda Gustavsson skulle vinna, varför då?
– Hon är en sinnessjukt begåvad skribent. Och nio gånger av tio vinner DN över Café.

Kommer du att låta det här gå dig åt huvudet?
– Ja. Min ambition är att säga upp mig och starta eget. Nej, nej, det här är skitkul givetvis och jag är glad för min egen skull och för Café, som gör mycket bra journalistik som inte alltid får den uppmärksamhet den förtjänar. Det är superkul. Men … det är jurygrupper om tre människor som gillade min journalistik. Man måste vara ganska självgod om man ska få total hybris av detta. 

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies