Antisemitiskt hat vanligast i hetsdomar

27 januari, 2022

Mer än hälften av de 72 personer som förra året dömdes för för hets mot folkgrupp i svenska tingsrätter dömdes för antisemitisk hets.

Det visar en genomgång av samtliga hetsdomar i svenska tingsrätter från 2021 som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram via arkivet Acta Publica och som publiceras idag på Förintelsens minnesdag.

Runt hälften av de fällande domarna som rör antisemitism handlar om näthat, med inlägg på sociala medier som Twitter och Instagram, och i synnerhet på den ryska sajten vk.com. Nästan samtliga som dömts för inlägg där har kopplingar till nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen, skriver Siren.

Ett 30-tal personer med kopplingar till högerextremism, främst NMR, dömdes eller frikändes för hets mot folkgrupp i fjol.

En aktiv SD-politiker, tre tidigare SD-kandidater och två tidigare medlemmar av SDU finns bland de hetsdömda, enligt Acta Publicas uppgifter, skriver Siren.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies