Ännu en tidning stänger kommentarfälten

26 oktober, 2016

Länstidningen i Södertälje (LT) är nästa tidning som stänger sina kommentarsfält. ”När vi införde kommentatorsfunktionen var klimatet ett annat. Tonen en annan”, menar chefredaktören.

Journalisten har tidigare skrivit om den rad av tidningar som stänger eller förändrar sina kommentarsfält. I februari meddelade exempelvis de fyra NTM-tidningarna Norrköpings Tidningar, Corren, Motala Vadstena Tidning och Västerviks-Tidningen att de stänger sina. Där är det dock fortfarande möjligt att kommentera ledare, krönikor och insändare. I april meddelade även VLT och fyra andra Mittmediatidningar att de stänger ned för artikelkommentarer.  

Att mer av LTs resurser går åt till att moderera och hantera kommentarer från allt färre skribenter menar nu chefredaktören Olov Carlsson (bilden).

”Den allt tuffare tonen, de hotfulla mejlen, kommentarerna och samtal både till enskilda medarbetare och ansvariga redaktörer – ofta i vrede över en enskild publicering eller för att skrämma till tystnad – blir vanligare och vanligare. Närmare 75 procent av Sveriges redaktioner upplever att antalet hot bara ökar, skriver Olov Carlsson i en text på lt.se.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Rolf Krohna ons, 2016-10-26 14:29
Att tonen har ändrats och hårdnat råder det inget tvivel om, dessutom har både hot, hat och förakt mot media och journalister ökat, men är det någon som funderat över varför. Kan det bero på att kunderna, kommentatorerna, alltmer stängs ute och stängs av från att yttra sig. Vi har sett fenomenet nyligen, endast vissa grupper och individer i samhället skall ha rätt till yttrandefrihet, som de ”etablerade” säger. Problemet med att stänga av kunderna visar sig, det går nämligen inte att tysta folk i digitalteknikens tidevarv, inte ens genom att stänga ner hela webben, som Egypten fick erfara. Man går bara någon annanstans. Helt enkelt dumpar traditionella media och öppnar egna, sådana som ”etablerade” media och journalister inte gillar, eller tar debatterna till andra forum som etablissemangen inte kan kontrollera. Vore det inte bättre att utnyttja teknikens fördelar med flera forum anknutna till varje artikel och låta kunderna välja.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies