Gå direkt till textinnehållet

Anna Jaktén besviken på SR-kollegorna

Medarbetarna på SRs Kaliber kände sig ensamma och lämnade i sticket i samband med att Kalibers wallraffande reporter avslöjats av Sverigedemokraterna förra vintern. Det berättar tjänstlediga Kaliberreportern Anna Jaktén i en intervju med Gräv10.

Flerfaldiga Guldspadevinnaren Anna Jaktén är under ett år tjänstledig från Kaliber för att arbeta på JMG. Bakom beslutet ligger den tunga arbetsbördan på grävredaktionen.

– Arbetsbördan och ansvaret är i längden alldeles för stor för en så liten redaktion. Vi har ofta känt oss ensamma. (…) Jag har längtat efter visioner från SRs ledning om hur Kaliber, eller SRs gräv överhuvudtaget, ska kunna utvecklas, säger Anna Jaktén i intervjun.

I februari förra året avslöjades Kalibers wallraffande reporter under en Tallinkryssning med Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Samtidigt rånades hon på sin väska av medlemmar i förbundet, enligt den polisanmälan som gjordes och lades ner men nu har tagits upp för överprövning av riksåklagaren. Uppmärksamheten blev stor, och svår att hinna med för den lilla redaktionen som samtidigt skulle slutföra granskningen av Sverigedemokraterna.

Annons Annons

Dagen innan Kaliber skulle sända en ansvarsintervju med Sverigedemokraterna bröt partiet sitt löfte och Kaliber stod utan intervju. Anna Jaktén känner sig besviken över att ingen annan SR-redaktion tog över bollen:

– Ingen annan redaktion på SR tog på allvar över frågorna som hängde i luften – trots att vi lämnade underlag. Det gjordes ansvarsintervjuer med Sverigedemokraterna i andra medier – som SVT. Men vårt eget företag gjorde ingen ansvarsintervju.

– Vad SRs lyssnare fick höra efter våra program om partiets jargong på interna möten var en kort intervju med partiets ungdomsordförande i Ekot. Men inte heller där fick lyssnarna svar på frågor om jargong eller rasism. Frågan ungdomsordförande fick i Ekot var "Vad tycker du om Kalibers arbetsmetoder"? Det kändes tungt, säger hon till Gräv10s reporter.

Läs hela intervjun här.

Fler avsnitt
Fler videos