Gå direkt till textinnehållet

Äldre mest utsatta på mediearbetsmarknaden

I tisdags kom Arbetsförmedlingens prognos över arbetsmarknaden för journalister. Mest utsatta är bland annat äldre och personer med funktionsnedsättning.

Arbetsförmedlingen har för första gången sedan 2013 kommit med en prognos gällande kulturarbetsmarknaden inklusive journalister. Konkurrensen om jobben väntas bli fortsatt hög och de flesta arbetsgivare kommer inte att ha några större problem att hitta den kompetens de söker.

”Vi kan konstatera att arbetsgivarna inom våra branscher är fortsatt restriktiva med att fastanställa, men att de i stället planerar för att ge fler uppdrag på frilansbasis. Den här trenden har pågått länge och vi kan nu se att den sprider sig till fler områden”, säger Stefan Popovic, chef för Arbetsförmedlingen Kultur Media i ett pressmeddelande.

Arbetsgivare inom mediebranschen bedömer att deras behov att anställa kommer att minska under året, den minskningen är så omfattande att den påverkar bedömningen för hela kultur- och mediearbetsmarknaden.

Mest utsatta på dagens arbetsmarknad är fyra olika grupper. De med enbart förgymnasial utbildning, äldre över 55 år, utomeuropeiskt födda och personer med funktionsnedsättning.

Trots stora förändringar inom mediearbetsmarknaden ser man ingen större ökning av öppet arbetslösa journalister. Det tror man kan bero på att många journalister växlar yrke till lärare, informatör eller kommunikatör, menar Journalistförbundet.

”Journalistförbundet kan bland annat genom förbundets representation i Arbetsförmedlingens råd för kulturarbetsmarknaden samt Nationella branschrådet för ord och media direkt vara med och påverka AF Kultur Medias sätt att arbeta med våra yrkesgrupper. I det arbetet kommer denna rapport att analyseras mer ingående”, säger ombudsmannen Justus Bennet. 

Fler avsnitt
Fler videos