Gå direkt till textinnehållet

Albansk journalist nekas uppehållstillstånd

Den albanske journalisten Senad Nikshiqi får inte stanna i Sverige. Migrationsdomstolen har avslagit hans ansökan om uppehållstillstånd och nu ska Migrationsöverdomstolen bestämma om de ska ta fallet vidare eller inte.

25-årige Senad Nikshiqi är grävande journalist och kommer från staden Shkodra i norra Albanien. Under sex år har han skrivit om och bevakat ämnen som anses känsliga i hans hemregion. Senad Nikshiqi har framförallt jobbat för TV-stationer som TV1 Channel och Antena Nord.

Under 2010 och 2011 undersökte han de politiska beslut och andra faktorer som bidrog till att tusentals människor i Shkodra-regionen blev tvungna att lämna sina hem på grund av översvämning. Trots hällregn bestämdes att två dammar skulle öppnas, vilket ledde till att ett antal floder sprängde sina vallar och dränkte närliggande byar.

I samband med att Senad Nikshiqi undersökte vilka ledande politiker som kunde hållas ansvariga för översvämningen blev han ett flertal gånger hotad. Men den albanske journalisten, som är för en yttrandefri journalistik, fortsatte att göra sitt jobb.

Annons Annons

Den 12 oktober 2011 överfölls han en kväll då han var på väg hem från jobbet. Senad Nikshiqi berättar att två maskerade män försedda med knogjärn överföll honom och bland annat slog honom i bakhuvudet. Efter att ha hållit sig hemma i två månader och återhämtat sig från skadorna flydde han till Sverige.

Nu har Migrationsdomstolen beslutat att Senad Nikshiqi inte får uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige.

Det finns dock en öppning som innebär att Migrationsöverdomstolen kan ta sig an den albanske journalistens fall om de tycker att det finns tillräckliga skäl för det. Till exempel kan det röra sig om nya omständigheter som är så pass allvarliga att de inte går att bortse från. I mitten av nästa vecka kommer därför Senad Nikshiqis advokat att skicka kompletterande dokument till Migrationsöverdomstolen som man hoppas ska hjälpa honom.

Urban Löfqvist på Reportrar utan gränser berättar att organisationen skrivit ett stödbrev till Senad Nikshiqis förmån. Nu hoppas man att den research man gjort i fallet ska räknas som nya omständigheter. Urban Löfqvist berättar om albanska undersökande journalisters svåra situation i hemlandet.­

–Det förekommer ekonomiska påtryckningar på journalister och medier och partiväsendet har ett starkt inflytande på medieägandet. Ofta har man också dåliga anställningsvillkor där journalisterna jobbar utanför formella avtal. Det finns en public service-sektor som är väldigt svag, vilket är en stor utmaning för den undersökande journalistiken i Albanien.

Urban Löfqvist understryker ytterligare albanska undersökande journalisters svåra situation.

–Vi hade tidigare ett fall med en asylsökande albansk journalist som tvingades fly till Sverige efter att ha granskat saker som hade koppling till den albanska maffian och till högt uppsatta tjänstemän i Albanien. Den albanska maffian tycks ha förgreningar i vårt land och hotbilden mot honom var så stark att han i dag lever under skyddad identitet i Sverige.

Senad Niqshiqi bor nu på en flyktingförläggning utanför en stad i södra Sverige. Framtiden är oviss, men han tänker inte ge upp.

-Jag är orolig och vet inte vad som kommer att hända. Det är många tankar som snurrar i huvudet.

Senad Niqshiqi berättar att Migrationsdomstolen tror på hans historia, men att man anser att han ”inte har uttömt de inhemska möjligheterna att få skydd i hemlandet”.

Men Senad Niqshiqi har inget förtroende för den albanska polisen eller övriga myndigheter.

– Du kan inte skriva om riktiga problem eller kriminella organisationer. Albanska medier är ofta kontrollerade av regeringen. Ordet demokrati är bara ett ord och inget som efterstävas i verkligheten.

Åker Senad Niqshiqi tillbaka till Albanien riskerar han att bli offer för hot och våld på grund av sitt yrke.

–De vet ju att jag är här och att jag talar med medier om vad som hänt.

Senad Niqshiqi säger att han inte är ensam. Han har många vänner i Albanien som är undersökande journalister och som i dag bor utomlands på grund av att de har blivit hotade eller slagna.

Fler avsnitt
Fler videos