Gå direkt till textinnehållet

Ager-Hanssens försvar: ”Jag har varit vd på Metro i tre veckor”

Metros vd Christen Ager-Hanssen fortsätter att skylla på Kinnevik. ”Vi lämnar in ansökan om rekonstruktion så snart vi har möjlighet”, säger Christen Ager-Hanssen.

Tryckeriet vägrade trycka tisdagens Metro utan förskottsbetalning, samtidigt dammsuger Kronofogden Metros bankkonton på pengar. För Expressen uppger Metros vd att tidningen ska tryckas på fredagar i stället för måndag-fredag, men hur pengarna för en tryckning ska fram kan bolaget inte förklara.

De anställda fick inte någon lön i måndags och trots att pengarna har varit slut sedan länge har bolaget fortfarande inte ansökt om rekonstruktion, vilket krävs för att de anställda ska få ut statlig lönegaranti.

Journalistförbundet följer utvecklingen noga och har löpande kontakt med medlemmar med fordringar på Metro.

Annons Annons

Kommer Journalistförbundet att begära Metro i konkurs?
– Vi avvaktar. De har sagt att de ska begära rekonstruktion och då inväntar vi det. Men vi förbereder oss för alla eventualiteter, säger Katarina Dahlskog, förbundsjurist på Journalistförbundet.

Borde de inte ha begärt rekonstruktion för en vecka sedan?
– Ja. Det kan man verkligen tycka. Nu får medlemmarna beskedet samma dag som lönen ska utbetalas att de inte får någon lön.

Behöver inte företaget ha begärt rekonstruktion eller konkurs för att lönegarantin ska kicka in?
– Jo, det är samma regler vid rekonstruktion som vid konkurs, och då omfattas fordringar som sträcker sig tre månader bakåt eller en månad framåt från att ansökan görs, säger Katarina Dahlskog.

Christen Ager-Hanssen som är styrelseordförande i Metro samt i ägarbolaget Custos Group tillträdde som Metros vd tidigare i år och ersatte Jonas Lundh som fick en reträttpost i Custos Group.

När Journalisten når honom per telefon fortsätter han att lägga hela ansvaret för den uppkomna situationen på Kinnevik, som sålde Metro till Custos 2017.

När kommer ni att lämna in ansökan om rekonstruktion? Idag eller senare i veckan?
– Det är inget man slänger ihop på en dag. Vi lämnar in ansökan om rekonstruktion så snart vi har möjlighet, säger Christen Ager-Hanssen.

Men ni hade väl kunnat börja arbeta med det för länge sedan, du måste ju ha insett att pengarna var slut?
– Vi hade styrelsemöte för att besluta om vi skulle skjuta till pengar till bolaget.

Det var ett styrelsemöte i ägarbolaget Custos Group?
– Ja.

Men när man tittar på årsredovisningen för 2017 fanns knappt 70 miljoner kronor i tillgångar i Custos Group, samtidigt som Metro gjorde en förlust på 61 miljoner kronor det året. Finns det verkligen några pengar kvar i Custos?
– Ja, det finns pengar som skulle kunna finansiera Metro.

I sådant fall, varför sköt ni inte pengar omedelbart för att undvika den här situationen där tryckeriet stoppar tryckningen och Kronofogden jagar bolaget för skatteskulder?
– Vi kan inte fortsätta att finansiera bolaget på det här sättet som vi har gjort. Metro lever bara på ägartillskott från Custos. Så kan det inte fortsätta. Vi har ändå bestämt oss för att ansöka om rekonstruktion i stället för konkurs. Vi vill försöka rädda bolaget.

När blev ni varse om att ekonomin var så dålig i Metro? Bolaget gick ju 61 miljoner back redan 2017.
– Vi har varit medvetna om att ekonomin har varit dålig, vad vi inte visste var i vilken grad Kinnevik blåst upp siffrorna. Vi har gjort en utredning av det och kommer att stämma Kinnevik på 300 miljoner kronor.

Ni måste ju ha sett hur intäkterna och kostnaderna såg ut under förra året och sett att det här inte går ihop. Det måste ni väl ha förstått för länge sen?
– Bakgrunden till detta är Kinneviks ”pump and dump”…

Men ni har väl ett ansvar för att de anställda på bolaget får sin lön och att ni betalar skatt och era räkningar och att det finns pengar på kontot och det har väl inget med Kinnevik att göra?
– Jag har varit vd för bolaget i tre veckor och jag har agerat så snabbt jag kunnat. Jag har svarat på dina frågor och tror inte att jag har något mer att säga, säger Christen Ager-Hanssen och avslutar samtalet.

Fler avsnitt
Fler videos