Gå direkt till textinnehållet

Ägare i grupptalan mot Rupert Murdoch

Mediemogulen Rupert Murdoch och ledningen för hans bolag News Corporation stäms i USA i en grupptalan av delägare. Anklagelserna rör illegal verksamhet i sviterna efter avlyssningsskandalen som fällde News of the World.

Flera amerikanska banker och stora investmentfonder som är delägare i News Corporation står bakom grupptalan, uppger The Guardian.

Stämningen är riktad direkt mot ledningen för News Corp, inklusive Rupert Murdoch, hans söner James och Lachlan och verksamhetschefen Chase Carey.

Den över 100 sidor långa stämningsansökan som inlämnats till rätten i Delaware innehåller bland annat anklagelser om stöld av mjukvara, hackning, datorintrång, som utförts av News Corp under ledningens överinseende. Bland annat ska News Corp ha hackat en konkurrents datorsystem minst elva gånger.

Anklagelser om att News Corp genom reportrar på News of the World försökt få tillgång till telefonuppgifter och telefonregister från offer i terrorattackerna i USA 11 september 2001 utreds just av FBI, och påståendena omnämns också som en del av stämningsansökan.

Delägarna anser att Rupert Murdoch brustit i sitt ansvar mot aktieägarna och kräver att domstolen ska förbjuda Rupert Murdoch att äga mer än 50 procent av aktierna i News Corp för att därmed se till att han inte får kontroll över bolaget.

Fler avsnitt
Fler videos