Aftonbladet klandras för felaktiga uppgifter

6 februari, 2014

MEN-beslut Aftonbladet klandras av Pressens Opinionsnämnd för att i en artikel påstått att en man som avled i en trafikolycka i Thailand var berusad.

Det var mars förra året som Aftonbladet.se publicerade en artikel om att en svensk hade omkommit i en mopedolycka i Thailand. Enligt artikeln skulle han ha druckit alkohol.

Artikeln anmäldes av den döde mannens flickvän och bror. De framförde att det inte fanns någon sanning i att mannen hade varit berusad. I anmälan till Pressen Opinionsnämnd hade de anhöriga skickat med det thailändska obduktionsprotokollet som bevis på att han var nykter vid olyckan.

Aftonbladet svarade genom sin ställföreträdande utgivare att uppgifter i artikeln bygger på mycket trovärdiga uppgifter från en anhörig. Anmälarna framhåller att de var de enda anhöriga på plats då olyckan inträffade.

PO har låtit översätta den obduktionsrapport och dödsbevis som anmälarna skickat in. I dokumenten står inget om alkoholhalt i blodet.

Pressens Opinionsnämnd anser att tidningen ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies