Gå direkt till textinnehållet

60-tal varslas på Svenska Dagbladet

Ännu ett sparpaket drabbar Svenska Dagbladet. Ett 60-tal personer på redaktionen kommer att varslas om uppsägning inom kort, erfar Journalisten.

Ännu ett sparpaket drabbar Svenska Dagbladet.

Ett 60-tal personer på redaktionen kommer att varslas om uppsägning inom kort, erfar Journalisten.

SvD fortsätter att blöda. 1996 blev det en förlust med 70 miljoner kronor.

Annons Annons

Utan presstödet hade de röda siffrorna ökat med ytterligare 54 miljoner.

Även i fjol gick det dåligt. Halvårsbokslutet för 1997 visar ett minus på 25 miljoner.

Enligt uppgift till Journalisten planeras varsel för 20 journalister, 20 grafiker och 20 inom övriga personalkategorier vid redaktionen på SvD.

Varslen kommer under våren och är en del i det senaste sparpaketet som totalt omfattar cirka 60 miljoner kronor.

— Stämningen är tryckt bland alla på tidningen, säger en medarbetare på SvD. Trots flera sparpaket har man inte fått ordning på ekonomin. Någon eller några inom ledningen borde ta konsekvensen och avgå.

Tidigare har personalstyrkan minskats med hjälp av avgångsvederlag och avtalspensioner.

— Vi står nu inför en ny situation. Det finns en risk att medarbetare tvingas sluta genom bestämmelserna i LAS, säger Klas Tägil, ordförande i journalistklubben vid SvD.

I klartext skulle det alltså innebära att SvD nu börjar sparka journalister, för första gången i tidningens historia.

En källa uppger att en styrelseledamot i SvD föreslagit besparingar på ytterligare 40 miljoner kronor. Chefredaktören Mats Svegfors har förklarat för sina avdelningschefer att han inte är beredd att sitta kvar om så stora åtstramningar skulle drivas igenom.

Men alla siffror för SvD är inte negativa. November 1997 var upplagan 208 300 ex. Det är en ökning med 5 procent jämfört med november året innan.

— Upplagan ökar, liksom annonsvolymen, framhåller SvD-reportern MarieLouise Samuelsson. Men ägarnas svar på det är alltså ännu fler nedskärningar. Det får mig att undra om styrelsens ekonomiska krav är för kortsiktiga eller rentav orealistiska.

—Vilka åtgärder som ska vidtas är ännu inte klart, säger Mats Svegfors. Jag vill inte ge några ytterligare kommentarer innan medarbetarna informerats.

Fler avsnitt
Fler videos