Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Mittmedia behöver inte en okritisk hyllning

29 januari, 2018

Anfall är bästa försvar. Är det kanske efter den devisen som PeO Wärring har skrivit sitt ilskna inlägg på Medievärlden?

Han borde hellre ha följt devisen hellre fly än illa fäkta.

Han försöker vrida sanningen så att det är Journalisten som betett sig illa, när det gäller kritiken mot Mittmedias behandling av skyddsombudet Sanna Wikström. Utan att han har koll på allt material vi bygger vår granskning på.

Ändå måste han väl veta hur folk mådde efter att Gefle Dagblad sa upp (det som blev en överenskommelse) Sanna Wikström och hon förbjöds att komma till arbetsplatsen. Hur ingen av hennes kolleger under 25 år ens fick ta adjö av henne. Att ingen fick veta vilken händelse som föranlett detta stenhårda beteende.

Jag delar PeO Wärrings uppfattning att Anna Gullberg är en stark publicist. Hon har tagit emot hot och stått upp för journalistiken.

Men det handlar ju inte alls om det.

Det här handlar bland annat om den misstroendeförklaring sektionen riktade mot Anna Gullberg och personalchefen Carin Andersson för ett år sedan, det handlar om hur en annan anställd fick gå ”på grund av en känsla” – ett fall som Sanna Wikström engagerat sig i. Det handlar också om hur sex förtroendevalda pressats bort från sina jobb efter arbetsgivaren Mittmedias nedlåtande behandling, att klubbföreträdare sjukskrivits på grund av arbetsgivarens beteende.

Det handlar om arbetsmiljön för hundratals journalister.

I det läget tycker PeO Wärring att jag ska be om ursäkt. Orsaken är att Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg tagit en timeout från tidningen. Hon känner sig anklagad för en kollegas död. Det är förstås tungt att bära, och hon behöver säkert sin timeout.

Vad Mittmedia behöver är att sätta sig ner och möta sina anställda. Berätta vad som gäller; får man rikta kritik utan att bli uppsagd? Vågar man bli fackligt förtroendevald, utan att riskera sitt jobb eller sin hälsa?

Det sista Mittmedia behöver är okritiskt hyllande blogginlägg som gör att de kan fortsätta stoppa huvudet i sanden.

PeO Wärring behöver inte ta det ansvaret, men jag kan nog ändå tycka att han borde tänka efter.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies