En chefredaktör att sakna
För ett år sedan gick Olle Stenholm bort, en av branschen respekterad och djupt saknad Allmänhetens pressombudsman. För en månad sedan blev Peter Melin den förste mottagaren av Olle Stenholms pris för pressetik och debatt, ett pris instiftat till minne av den förre pressombudsmannen.
Juryn motiverade sitt val med följande formulering: ”Som chef och ansvarig utgivare håller Peter Melin i gång en levande, öppen och föredömlig debatt om pressetik och publicistiska beslut i det dagliga redaktionsarbetet och med läsekretsen.”
En vecka senare dog Peter Melin.
Det är slående hur Stenholms och Melins eftermälen liknar varandra. Båda var publicister med stark integritet. Båda var starkt engagerade i pressetiska frågor. Båda ville hålla debatten om tryckfrihet levande.
Ett av de sista beslut Peter Melin fattade var att publicera en Muhammedkarikatyr, ett kontroversiellt beslut. Han var beredd på mothugg, helt i linje med hur han såg på pressetiken, inte som dogmatisk paragraftillämpning, utan ett knippe spörsmål att ständigt reflektera över. Så här kommenterade han i Journalisten (22/02) den etiska policy för Sydsvenskan, som han utformat tillsammans med redaktionen:
”Det är absolut inga eviga sanningar utan är tänkt att fungera som ett levande dokument, som förändras efter hand. Viktigast är att diskutera de här frågorna kontinuerligt, inte att vi sätter upp strikta regler.”
Som chefredaktör på Kristianstadsbladet och sedan januari 2005 på Sydsvenskan har Melin vunnit respekt genom sin prestigelöshet, sin förmåga att bemöta sina medarbetare med respekt och ange tydliga visioner för tidningen. Från fackligt håll har man uppskattat honom som en konstruktiv chef som såg till att klubbarna tidigt fick komma in i diskussionerna om tidningens utveckling.
Peter Melin borde ha fått mer tid på sig att visa hur det går till när en förebildlig chefredaktör agerar tillsammans med personalen och når framgång med det.
När Journalistförbundet och Tidningsutgivarna i höstas hade slutit kollektivavtal kom spänningar inom arbetsgivarorganisationen i öppen dager. Storstadstidningarna var missnöjda med att de drogs in i stridsåtgärder på grund av frågor som inte rörde dem. Lönenivåerna på storstadstidningarna ligger på en helt annan nivå än på många av de vinstrika landsortstidningar som spjärnade emot när förbundet krävde låglönesatsningar.
Enligt Presstödsnämndens rapport, Dagspressens ekonomi, som presenterades i höstas, gjorde dagspressen 2006 rekordresultat. Lönsamheten var den högsta under perioden 1976-2006, det vill säga så länge som nämnden ställt samman sådana rapporter. Bäst var, enligt rapporten, lönsamheten inom landsortspressen.
I Dagens Nyheter (31 augusti 2007) talade flera chefredaktörer på storstadstidningarna öppet om konflikten inom TU. Gunilla Herlitz, chefredaktör på Dagens Industri, var mest oförblommerad och sade sig tveka om det meningsfulla i att DI var kvar inom TU.
Nu har DI gjort slag i saken och ansökt om utträde ur organisationen. Frågan är om TU hellre ser sig splittras än gå Journalistförbundet till mötes och höja de lågavlönade landsortsjournalisternas löner.
Övertid
FÖRVALTA SITT PUND
Journalister och fotografer är de yrkesgrupper som jobbar över mest – utan att få betalt. Det visar en undersökning som brittiska fackförbundet Trade Union Congress, TUC, har gjort. Enligt TUCs undersökning jobbar fyra av tio journalister mer än sex timmar övertid varje vecka. Räknat i pengar motsvarar det 6 000 pund, ungefär 74 300 kronor, per år.
Fackförbundet konstaterar att långa arbetsdagar verkar vara norm inom medieindustrin.
Även i Sverige jobba journalister hårt och har mycket övertid.
Hur många gör det gratis? PJ
delete
STOREBROR
De som vill lämna sitt medlemskap i Facebook kan få problem, berättar Online Journalism Review. Det finns ingen knapp man kan trycka på så att all information försvinner, utan det är en mödosam process som kan ta timmar.
Och även då försvinner inte allt utan ligger kvar och skvalpar runt där ute i cyberrymden. Basinformationen finns gömd på något ställe och medlemmar i Facebook kan fortfarande kontakta dig via din mejladress, trots att du inte längre är medlem.
Något att tänka på innan man blir medlem, det verkar bli ett livsmedlemskap. PJ
Lantluft
SCHULMAN ÅTERFÖDD
Cirkus Schulman går vidare. Efter att ha förnedrat folk i sin populära blogg, hoppat av på grund av påstådd ångest och skickat fejkade mejl i TV4-kollegers namn, har nu Alex (och brorsan Calle) börjat blogga på Värmlands Folkblads sajt. Bloggångesten har gått över, säger Schulman till Dagens Media: ”Den är bortblåst. Jag är som en ny människa”. I debuten i fredags kraschade vf.se.
Gissning 1: kraschen berodde på
stockholmare som hoppades få läsa om förnedrade lantisar.
Gissning 2: bröderna står ut i tre
veckor innan de flyr till en sajt med Stureplanscred. KA