Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

DN-drevet är en
attack mot oss alla

20 januari, 2016

Tryckfriheten firar 250 år i Sverige. Det är enastående, ja världsrekord.
Tyvärr är stämningsläget inte sådant att man vill fira. Det finns många skäl till oro över vad som händer i världen, Europa och Sverige.

De rättigheter vi har kan allt för enkelt tas ifrån oss. I Polen räckte det med ett penndrag från den nationalistiska valvinnaren, så försvann public services oberoende. Den polska regeringen, och tidigare den ungerska, har med önskvärd tydlighet visat vad en nationalistiskt invandrarfientlig regering vill med medier. De vill att de ska vara statens följeslagare, dess hantlangare.

Det är oerhört illa. Reaktionerna har på sina håll varit skarpa, men det behövs ännu kraftfullare protester.

Vi ska inte heller vara blinda för vad som samtidigt sker i Sverige. De nationalistiska, högerextrema, invandringsfientliga krafterna verkar vilja samma sak med medierna och journalistiken här. De vill inte ha oberoende medier, som berättar hur det är. De som hatar och attackerar journalister och medier på nätet, och ibland i den fysiska världen, vill styra vad som sägs. Deras sajter har en tydlig avsikt.

Drevet mot Dagens Nyheter var ett typexempel på hur de arbetar. Genom att misstänkliggöra tidningen för att mörka, kan man sedan attackera alla journalister. Att det sedan visade sig att det snarare var polisen som mörkat, hindrade inte konspirationerna.

Så blir spekulationerna, de felaktiga påståendena och generaliseringarna till sanningar i den slutna grupp där misstänksamheten frodas.

Det händer att dessa sajter sätter agendan i ansvariga medier. Visst är det bra med diskussion och självkritik, men vi måste också försvara det vi står för och inte gå dessa mörkerkrafter till mötes. Vi har fortfarande vår etik att följa och vår journalistiska strävan att ge alla sidor i en konflikt möjlighet att ge sin bild av saken. Visst brister vi ibland, men den konspiration som hatsajterna ser finns helt enkelt inte.

”Den nationella rörelsen” och dess trollsvans jagar journalister. Det är en del av deras ideologi. Vårt motdrag är att göra det vi kan bäst, fortsätta att arbeta etiskt, ansvarsfullt och konsekvensneutralt.

Vi har tack och lov fortfarande en vidsträckt yttrandefrihet där Tryckfrihetsförordningen, TF, är själva basen. Den ger propagandasajter rätt till sin åsikt, om de inte hetsar eller hotar, men den ger också journalister goda möjligheter att bedriva sitt arbete.

Så lite 250-årsfirande är den kanske ändå värd, TF.

                                                                ***

STICK

Mariebergsspöke
Fick häromdagen höra ordet Mariebergsspöke. Det betyder en vikarie på Marieberg Media som ingen kan namnet på och som spökar (jobbar) på DN eller Expressen. Spöket saknar till exempel ofta klara arbetsdirektiv och information om det jobbar halv- eller heldag eller om det har ett arbete att gå till nästa vecka.
Det kallas galghumor och vore roligt, om det inte var så förskräckligt sorgligt.

 

Byt namn
Att ha en myndighet för press känns inte bra. Men det är vad vi har nu. Sedan presstödet förts in under Myndigheten för radio och TV, heter den från nyår Myndigheten för press radio och TV. Det är bara ord, men den fria pressen har och ska inte ha någon myndighet. Om staten tycker att det är nödvändigt att ge myndigheten ett annat namn, så delar jag TUs uppfattning att Myndigheten för presstöd, radio och TV är uthärdligt.

Kommentarer

Det finns 11 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Rikard fre, 2016-01-22 08:29

Hej.

En enkel fråga från en lekman:
På vilket sätt är Sveriges Radio oberoende från politisk styrning i tillsättande av chefer?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Inlagt av Bengt fre, 2016-01-22 20:41

Det blir ju smått komiskt att du hävdar att vi har oberoende media efter allt som har uppdagats dom senaste månaderna.

Självkritien varade inte så länge..

Inlagt av Niklas fre, 2016-01-22 20:57

Nu har ju till och med er syster/brodertidning i Norge granskat anklagelserna och kommit fram att dom som påstås om DN stämmer. Det blir bara ännu löjligare när det kommer anklagelser om att ryssland ligger bakom drevet mot dn. Dom som sänker journalisters förtroende mest är journalisterna själva. Antar att denna kommentar ej kommer postas men tror inte för fem öre att Journalisten.no ljuger.

Inlagt av per söderberg lör, 2016-01-23 09:52

Hej, det du skriver ger mest intryck av att komma från någon inifrån sekten. En total
nollinsikt om den egna kretsens religion.

Public service är tex rent politiskt styrd, tex fick inte Svearikets Vagga repriseras trots att programmet hade rätt, akademiskt accepterat 10 år senare.

Skäms!
H
Per

Inlagt av Stig sön, 2016-01-24 11:34

Jag håller med om vad som förs fram i texten. Men Sverige är ju Cyklopernas Rike (lyssna på Knausgård). Det finns andra verkligheter som svensk journalistik inte varit intresserade av att beskriva (eftersom verkligheten inte alltid stämmer med kartan).

Svensk journalistik åtnjuter ju lågt förtroende hos befolkningen. Kan det finnas ett samband mellan misstanken att journalister är aktivister och detta dokumenterade låga förtroende?

http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/madon-journalister-ska-inte-...

Inlagt av Lars Johansson sön, 2016-01-24 17:18

Du frikänner i din artikel DN, dess redaktionsledning och den namngivna ledarskribenten. Det är djärvt.
Frikänner från vad? Anklagelsen om att medvetet mörka är intressant bara om DN försökte få tipset bekräftat. Enligt polisens informationsansvariga har polisen inte fått en sådan fråga. Polisen medger att man mörkade i sina pressmeddelanden men hävdar att man inte fått någon fråga, inte heller från DN. Går detta ihop med DN:s mångordiga dementier?
Det är inte så att allt som Nyheter idag påstår är sant. Men å andra sidan är det inte heller så att allt är lögn. Det finns ett SMS från augusti som bekräftar kontakten med tipsaren och ett nytt SMS efter nyårsaftonens händelser.
DN fick veta. DN frågade inte polisens presstalesmän. DN fick inte uppgifterna bekräftade. DN skrev inte. ”Det är beklagligt att DN inte lyckades att få fram tillräckligt för att publicera i augusti,” skriver DN-medarbetaren. DN kan ha frågat skyddade källor och inte fått något svar eller ett nekande svar men polisens presstalesman hävdar att DN inte ställt någon fråga till någon av de som har till arbete att uttala sig för media. Hade vi fått frågan hade vi inte kunnat ljuga om saken, hävdade han i P1.
Ingenstans hävdar DN-medarbetaren eller redaktionschefen att de ställt frågan till polisens presstalesmän. Eftersom du frikänner DN så har du säkert en annan syn på händelseförloppet. Tycker du att DN har gett en tillfredsställande förklaring till hur man hanterade tipset? Gjorde DN i augusti tillräckligt för att ta reda på sanningshalten i tipset? Frågade DN polisen?
Min reflektion är att det nog bara var fråga om lite dåligt journalistarbete, inte medvetet mörkande, och det drev du skriver om är inte alls en attack mot alla journalister. Norska Journalistens artikel är mycket saklig liksom, som vanligt, nio tiondelar av de reaktionära hatsajterna. Och nu är det många inblandade som vill att vi ska titta åt ett annat håll. Som vanligt.
Vänliga hälsningar
Lars Johansson

Inlagt av Helena Giertta mån, 2016-01-25 11:36

Jag vet förstås inte vad som föregått på Dagens Nyheters redaktion. Ingen vet det, mer än de själva. Däremot menar jag att den förklaring tidningen gett är trovärdig.

Norska Journalisten har gjort bedömningen att de källor som Nyheter Idag pratat med är trovärdiga. Vilket kanske också är sant. Det betyder dock inte att Dagens Nyheter mörkat. Vi vet däremot att polisen inte berättat vad som hände, efttersom polisen själv erkänt detta.

Att enstaka reportrar tvekar är något helt annat än att mörka. Det vanligaste skälet att inte skriva om invandring är de hot och hat man får från högernationalistiskt håll. Så fort man nämner ämnet på ett journalistiskt och balanserat sätt, får man trollsvansen efter sig.

Min ledare handlar dock inte i första hand om hur vi rapporterar, utan om de krafter vars ideologi går ut på att dreva mot journalister och medier. De vill ha kontroll på vad som skrivs och deras sajter är att beteckna som propgandasajter. 

Vårt försvar mot detta är att fortsätta berätta, använda vår journalistiska kompetens och vara politiskt neutrala i vår rapportering.

Inlagt av Timo Eskola tis, 2016-01-26 11:58

Du menar att journalistiken ska vara fri och det tycker jag också. Tyvärr finns det avarter inom journalistiken som följer med friheten. Detta är dreven mot personer som kan vara helt oskyldiga till vad hen beskylls för. Journalister som okritiskt deltar i sådana drev borde ha ett personligt ansvar i det hen gör. Även den media som journalisten publicerar i ska ha det. Den senaste tiden har drev mot individer bedrivits utan en tanke på följderna. En journalistisk rättighet följs av en skyldighet. Att vara saklig och att ha kontrollerat fakta före publicering. Varje journalist vet att en individ utan egen media är utan möjlighet att försvara sig mot angrepp. Många journalister skulle behöva tillbaka till skolbänken trots eller kanske p.g.a. många år i yrket!

Inlagt av Lars Johansson tis, 2016-01-26 23:52

Göm dig inte bakom trollsvansen, Helena. Tror du att DN-medarbetaren hade fått Flashback och Facebook på sig om hon hade lyckats ge spridning åt polisens hemlighållna uppgifter redan i augusti? Tvärtom, tror jag.

Vi vet att polisen hemlighöll, skriver du. Men borde du inte ta reda på om DN:s medarbetare verkligen ställde tipsarens fråga till polisens presstalesman? Ställ frågan till polisen och ställ frågan till DN. Eller om hon mörkade/hemlighöll/inte ringde upp polisens presstalesmän (som säger att de inte fått frågan).

Att DN och DN-medarbetaren slirar med sin dementi och avstår från att redovisa huruvida de frågat polisens presstalesman tycker inte jag är "en trovärdig förklaring".

Inlagt av Helena Giertta ons, 2016-01-27 11:27

Lars,

Jag tror inte att det fanns någon på DN som mörkade detta.

Tidningen får enorma mångder tips en dag. De kollar detta, får ingen omedelbar bekräftelse och lägger undan tipset. Möjligtvis kan DN anklagas för att ha missat, eller varit slappa, eller ställt fel fråga. Det vet jag inte, eftersom varken du eller jag vet hur snacket på redaktionen gick. Men att de ska ha mörkat en bra nyhet - nä, det tror jag bara inte på. DNs förklaring är rimlig, tycker jag.

När det gäller hetsen på flashback m.m så hade den kommit alldeles oavsett. De letar varje möjlighet att jaga journalister. Det är det min ledare handlar om: den högerpopulistiska ideologins kamp mot medier och journalister. Detta är ett urexempel på det.

 

Inlagt av Sten Magnusson lör, 2016-02-06 18:46

Vad som sägs i denna ledarartikel stämmer tyvärr.
Att det torde pågå ett drev mot DN och andra seriösa medier som till skillnad från de s.k. "alternativmedierna" rapporterar om nyheter som påstås ha mörklagts är utan tvivel ett sätt att falskeligen anklaga denna tidning och övriga seriösa medier för något som inte existerar.

Vi ska komma ihåg en sak. Källkritik är för varje sunt tänkande individ en grundsten i all journalistik A och O oavsett sammanhang. Detta gäller ju givetvis också alla andra.
Man kan m.a.o. inte publicera något man inte har fått bekräftat och de källor man har måste ju självfallet också utvärderas.
Har källan t.ex. något syfte med sina uppgifter?

Jag tar mig här friheten att citera denna del i artikeln:

"De rättigheter vi har kan allt för enkelt tas ifrån oss. I Polen räckte det med ett penndrag från den nationalistiska valvinnaren, så försvann public services oberoende. Den polska regeringen, och tidigare den ungerska, har med önskvärd tydlighet visat vad en nationalistiskt invandrarfientlig regering vill med medier. De vill att de ska vara statens följeslagare, dess hantlangare.

Det är oerhört illa. Reaktionerna har på sina håll varit skarpa, men det behövs ännu kraftfullare protester."

Här anser jag att EU och även den Svenska Regeringen måste agera skarpare.
Lägg därtill även Spanien och Ungern där tumskruvarna har dragits åt.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies