Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Det är faktiskt inte roligt

5 september, 2018

Det mest skrämmande med diskussionen kring M-riksdagsledmoten Hanif Bali med vapen i hand ”i krig mot DN”, är egentligen inte bilden i sig.
Det är den totala bristen på insikt hos honom själv och andra moderata påhejare. De gör det till en fråga om skämt, när det är en fråga om respekten för pressfriheten i Sverige. De tror att det är roligt att skoja med hatet och hoten mot journalister, som om det inte vore allvar.

Journalisten gjorde i Almedalen en enkät till de politiska journalister som var på plats. Den visar att minst 39 känt sig otrygga i sitt arbete under Almedalsveckan. Nio har känt sig otrygga även under andra delar av valrörelsen. De allra flesta känner sig otrygga av NMRs närvaro. Det är mycket oroande att journalister inte kan känna sig trygga under sin yrkesutövning.

När TUs VD Jeanette Gustafsdotter tog bilden på Hanif Bali på allvar blir hon närmast hånad av den här ”skojande” klicken. Men hennes snabba agerande och krav på Moderaterna var helt rätt. Journalistförbundet, Reportrar utan gränser och flera pressfrihetsorganisationer reagerade också snabbt med fördömanden.

Skämtet kom också i tiden samtidigt som en nazist står åtalad för förberedelse till mord på två journalister på Mittmedia. För att inte nämna de dödliga attacker som skett inne på redaktioner i Frankrike och USA.

Allt fler journalister tvingas till skyddad identitet och det blir allt vanligare att vi på Journalisten måste utelämna personliga uppgifter om journalister i våra intervjuer av risk för trakasserier mot dem.

Men Hanif Bali förstår inte problemet. Han tror att det är roligt att skoja om ett krig mot Dagens Nyheter. Vi vet att det inte är det.

                                                                    ***

Samtidigt går en partiledare ut och direkt kritiserar en radiokanal för dess innehåll. Jimmie Åkessons attack på P3 går långt utöver vad en rikspolitiker bör göra.

Public service och dess oberoende är en av grundpelarna i vår demokrati. En partiledare måste hålla armslängds avstånd för att inte misstänkas vilja styra över innehållet.

Det är en självklarhet, men uppenbarligen inte så för Jimmie Åkesson. Vi lever i en tid där attackerna mot medier och journalister i Sverige är ett verkligt problem. Mediernas oberoende pressas på ett sätt som man inte trodde var möjligt. Det sprids både lögner och hat och okunskapen om vad den fria pressen betyder är utbredd.

Samtidigt är behovet av oberoende och granskande journalistik större än någonsin. Dagens Nyheters avslöjande om ryska trollkonton och botar som försöker påverka valet genom desinformationskampanjer i sociala medier är ett tydligt bevis för det.

Trenden med den allt hätskare tonen mot medier och journalister måste brytas. I den högerextrema strategin ligger att attackera och förminska de fria medierna. Men för alla med en demokratisk hållning är det dags att försvara demokratin. En riksdagsledamot och en partiledare i attack mot den fria pressen är riktigt illa.


Ps. Läs gärna min ledare, på Journalisten.se, om den flyende ordföranden för Lärarförbundet Johanna Jaara Åstrand. Även hennes beteende visar på en skrämmande odemokratisk syn på fria medier.

 

STICK

MEDIERNAS LÖPFEST
Medieruset blev en härlig löparfest även i år. Bland löparna fanns anställda på SVT, TV4, Medievärlden, LO Me­diehus med många flera. Det var fantastiskt att se branschen springa och mingla efteråt. Hoppas vi ses nästa år igen!

MISSA INTE PODD #44
I Journalistenpoddens 44:e avsnitt avhandlas bland annat hotbilden mot politikerveckan i Almedalen och de många fällningarna mot Metoo-publiceringar.

 

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Örjan Torpe lör, 2018-09-08 18:34

Efter att Åkesson hade blivit utmålad i en satir av P3 som en spelmissbrukande landsförrädare tillika fetto och våldtäktsman så ville han lägga ned P3 som kanal. Direkt efter satiren så skulle han bli intervjuat av samma kanal. Problemet var bara att vem som helst skulle bli arg att för att ha fått utstå rena ärekränkningar som inbjuden gäst. Typiskt för såna som Giertta med anhang att man hela tiden är agenda sättande. Fakta intresserar dem inte och det är därför journalister har så lågt förtroende. Därför så skriver man numera journalist och författare för att putsa på imagen något. Hade Löfven blivit utsatt för något liknande skulle folk på samma kanal fått sparken.

Inlagt av JKO ons, 2018-09-26 20:05

Att Åkesson inte ska kunna ge uttryck för att P3 är en skitkanal som bör läggas ned för att han representerar ett högre samhällsskikt (eller vilket ordval som nu är lämpligt) är tramsigt moraliserande. TU borde bejaka yttrandefriheten i stället. Gällande Bali är det ohederligt att påstå att han har ett ansvar för synergieffekter av hans bild. Har inte i så fall de journalister som retar upp människor på motsvarande sätt ett ansvar för synergieffekterna? Guilt by association är och förblir ett argumentationsfel även om avsändaren är TU.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies