Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Behåll TV-avgiften

6 september, 2017

Det ser ut som om Olof Lavesson, moderat representant, i Public servicekommittén, kommer att få som han vill – en skrotad avgift för public service. Licensen ska ersättas med en skatt. Enligt radioprogrammet Mediernas avslöjande en så kallad individuell skatt, ungefär så som begravningsavgiften tas ut i dag.

Lavesson har länge hävdat att licensen är passé. På vilket sätt har aldrig varit särskilt tydligt. För mig är det uppenbart att licensen garanterar public service oberoende. Om det är så att licensskolkandet är en stor fara för ekonomin för public service-bolagen borde man i första hand ha tittat på ett förändrat avgiftssystem. Är det ordet TV-mottagare som skaver, går det att byta ut. Men varför föreslå en skatt, ett helt nytt system?

Man vet från andra länder som valt en skattefinansierad public service att det inte blir bra. Public service kommer närmare politiken och det är i sig en fara. Nivån på skatten kan relativt enkelt ändras, och både partier och politiker kan få för sig att peta i själva oberoendet. Detta har vi sett i bland annat Ungern och Polen.

Det vi behöver är ett tydligt oberoende public service. Politiken ska hållas långt ifrån, för att journalistiken ska vara och uppfattas oberoende.

I dag finns det ett starkt stöd för public service i riksdagen, men det kan snabbt skifta. Om det sker så bör politikerna inte drastiskt kunna försämra förutsättningarna för den oberoende journalistiken inom SR, SVT och UR.

Det finns flera skäl att stärka oberoendet redan i dag. Tidigare i sommar har SRs VD Cilla Benkö föreslagit att aktiva politiker inte ska kunna sitta i förvaltningsstyrelsen. Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling kom i somras med ett förslag om att skrota halvtidsöversynen, som också kan ge klåfingriga politiker en möjlighet att påverka innehållet i public service. Det är bra förslag. Genom att stärka public service oberoende gynnas vår demokrati.

Men om Public servicekommitténs förväntade förslag om ett skattefinansierat public service införs – ja då kommer det att krävas åtskilligt mer för att garantera oberoendet.

                                                             ***

Spanien är inte Turkiet eller Eritrea. Spanien är med i samma gemenskap som Sverige, alltså EU. Hur kommer det sig då att landet fortfarande håller svenska journalisten, författaren och Erdogankritikern Hamza Yalcin fängslad för eventuell utvisning till Turkiet?

Har Spanien missat det som resten av Europa är smärtsamt medveten om, nämligen att Turkiets president Erdogan lämnat demokratin och jagar journalister och alla som ifrågasätter hans makt? Har de inte läst eller sett att Turkiet använder Interpol som en förlängning av sin egen jakt på den fria pressen?

Eller är det svenska UD som inte förstått eller förmått agera? Vad är det som gör att Spanien inte omedelbart släpper Hamza Yalcin?

Det är dags att öka pressen mot Spanien så att de släpper Hamza Yalcin fri omgående.

***

Glöm inte den svenske journalisten Dawit Isaak. I september har han suttit fången i Eritrea i 16 år. Utan rättegång.

 

STICK

SORG ÖVER SAKNAD KOLLEGA
Det avskyvärda dådet mot reportern Kim Wall har sänt chockvågor genom hela journalistkåren. Hur kunde det hända, hur kunde det ha undvikits?

En duktig, rutinerad reporter hamnade i en ofattbar situation. Jag önskar att vi någon gång får veta vad som hänt, men oavsett vad som skett ändrar det inte det faktum att en duktig kollega mist sitt liv mitt under arbetet.

Det har blivit en påminnelse om riskerna med vårt arbete, men också om vilken ovanlig och begåvad journalist Kim Wall var. 

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Henrik S Järrel ons, 2017-09-06 18:16

Begravningsavgiften är just en öronmärkt avgift - men ingen skatt - som tas upp av SKV. Intet hindrar att en öronmärkt PS-avgift - lika för alla - på samma sätt tas upp av SKV. Jämfört med dagens ordning minskar inte oberoendet då riksdagen sedan länge, på regeringens förslag, beslutar om anslagen till PS-bolagen ur Rundradiofonden och även fastställer TV-avgiftens storlek.

Inlagt av Ulf Nordström tis, 2017-09-12 17:15

Om man kopierar begravningsavgiften(eg skatt)som modell
för ny TV-avgift kommer det att innebära en ny sorts "kommunalskatt" då uttaget baseras på en viss procentsats
per skattekrona dvs man får betala 10 ggr mer om man tjänar 100 00 än om man tjänar 10 000
för exakt samma tjänst!
Per definition ska det vara samma avgift för alla för samma
tjänst från samma leverantör typ el vatten sophämtning.
Märkligt att M vill införa en helt ny skatt !

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies