Gå direkt till textinnehållet

Dagens Bostad utan faluvåta torpdrömmar

Det pladdras hysteriskt om stålborstade kylskåp och mosaikbelagda badrum, allt för att undvika själva kärnfrågan: hur bär man sig åt om man behöver en bostad? Ungdomar bör ta heminredningstidningar med en nypa salt, annars riskerar de att få en snedvriden syn på bostadsmarknaden

När tidningarna gör sommarläsning, måste man fundera över på vilket sätt sommarläsaren skiljer sig från vinterläsaren. På sommaren har läsaren mer tid och får därför lite mindre att läsa. Sommartidningen är tunnare och lättare. Till skillnad från… nåja. Kombinationen sommar och lågkonjunktur kan resultera i tidningar så tunna att ingen, inte ens du själv, märker att du har läst dem. Många skalar av sig allt de har och kommer inte ut alls.

bryt

När TV sätter på sig sommarklänning kan man naturligtvis inte sända ett så tungt och mörkt samhällsprogram som Mosaik. Den stora sommarsatsningen från SVTs samhällsredaktion sägs bygga på humor och leds av en skådespelare som låtsas vara journalist. Motiveringen är att inte bara journalister kan vara journalister. Det är kul. Om publiken sedan låtsas vara tittare, så kan det bli ännu roligare.

Sommaren är ett avbrott från resten av det kravfyllda året. Man kan inte begära så mycket av läsaren om det är varmt, då orkar ingen plöja igenom en genomarbetad artikelserie om varför bostadsbyggandet ser ut som det gör. Och om det regnar blir folk ledsna, och det vore taskigt att lägga sten på bördan genom att presentera en genomarbetad artikelserie om bostadsbyggandet.

Det verkar inte ens passa sig på vintern, trots att ämnet berör och intresserar många människor. Frågan är rent av alldeles för stor. Kanske är det därför det behövs så många ministrar för att ha hand om bostäderna, och så många besluts- och ansvarsnivåer i en enda röra för att bygga dem. Jag misstänker att den ambitiöse producent som bestämde sig för att gå till botten med bostadsfrågan i en lång specialsändning i P1, aldrig skulle komma upp igen.

Möjligheterna för de ansvariga att skylla på varann är alldeles för stora. Sånt gör sig inte etermedier, särskilt inte i direktsändning. Det är som att höra äldre släktingar träta om årtal ”det var våren -48, sanna mina ord”, ”nej, jag kan svära på att det vintern -46”.

bryt

Och det är svårt att stycka upp bostadspolitik i avgränsade, begripliga småbitar för ett debattprogram i TV där man helst ska hinna diskutera dödshjälp i samma sändning, med rullande text i nederkant.

Bostadsfrågan har på något mystiskt sätt försvunnit från politiken, som vore det en tyst överenskommelse mellan partierna. Men varför inskränker sig riksmediernas intresse för bostäder till faluvåta torpdrömmar och fastighetsskatt? Och heminredning. Den som bara bryr sig om ytan har många tidskrifter och bilagor att välja mellan, med stora blanka bildreportage som visar ALLT och samtidigt är väldigt pryda. Det pladdras hysteriskt om stålborstade kylskåp och mosaikbelagda badrum, allt för att undvika själva kärnfrågan: hur bär man sig åt om man behöver en bostad? Ungdomar bör ta heminredningstidningar med en nypa salt, annars riskerar de att få en snedvriden syn på bostadsmarknaden. Tänk om de tror att det går till sådär, att en lägenhet är något man ”hittar” ”förälskar sig i” eller ”väljer”?

bryt

Mellan inredningsporren och Situation Stockholm finns ett ingenmansland, stort nog för att rymma en ny tidning. Dagens Bostad borde komma ut redan i sommar. Den ska tryckas på giftgrönt papper och innehålla senaste bostadsnytt, kurser på svarta lägenhets-börsen i större städer och kölägesrapporter.

Och genomarbetade artikelserier om – ja, ni vet.

Fler avsnitt
Fler videos