Krönika

Andreas Ekström Kulturjournalist, Sydsvenskan
skicka e-post rss

Sommelius
är inget offer

22 september, 2014

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Eftersom jag ju har tillgång till en utomordentlig köl, denna spalt, tänkte jag i dag genomföra en halning. Mannen som ska få åka heter Sören Sommelius.

Jag tror att de flesta som läser denna tidning vet vem Sören Sommelius är: hedervärd publicist, kulturskribent, författare och tillsammans med sina släktingar mångårig delägare av Helsingborgs Dagblad.

Han har nyligen sålt Helsingborgs Dagblad till Sydsvenskan, där jag själv jobbar.

Jag är glad för detta. Helsingborgs Dagblad är en vass regiontidning med självständig nyhetsvärdering, stark grävtradition och klart lysande profiler. Det ska bli ett nöje och en ära att få jobba tillsammans med dem, och att våra tidningar kan bli starkare tillsammans är uppenbart.

Men Sören Sommelius sörjer. Han sörjer i alla möjliga sammanhang. Han beskriver i vaga ordalag försäljningen som kuppartad, han blev uppringd på sin mobil, kände sig pressad av de andra ägarna att genast säga ja.

Och så gjorde han det. Nu framstår han som närmast chockad över att det sålda inte längre är hans.

För ett par veckor sedan avslöjade nyhetstjänsten Rapidus att de gamla ägarna tagit ut en aktieutdelning på i runda tal 200 miljoner kronor. Det var alltså så köpet betalades: Sydsvenskan fick HD i princip gratis, mot att de gamla ägarna fick plocka med sig den mycket välfyllda kassan.

Sällan har uttrycket ”att gråta hela vägen till banken” varit så pinsamt aktuellt som i fallet Sommelius.

En son till Sören Sommelius lär för tillfället arbeta med en dokumentärfilm om tidningsförsäljningen. Jag kan inte sluta tänka på det grundligt omskvallrade tillfälle för en liten tid sedan då det skulle filmas några scener på redaktionen i Helsingborg och några medarbetare ombads agera morgonmöte, så att det skulle se autentiskt ut.

Dansa för patron nu.

Fakta är dessa: Sören Sommelius kunde ha sagt nej. Han kunde ha ställt svåra krav. Han kunde ha försenat affären för att skaffa sig rådrum.

Nu sitter han där. Bedrövad, tidningslös och groteskt rik.

I den här fusionen förlorar ett antal medarbetare på både Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad sina jobb. Jag vet inte exakt hur många det blir, men låt oss för räkneexemplets skull anta att det på Helsingborgs Dagblad blir cirka femtio individer.

Sören Sommelius skulle enkelt kunna skänka 100 000 kronor till var och en av dem. Ett sådant belopp skapar ett handlingsutrymme på uppemot ett halvår, lite beroende på vilka krav man har på tillvaron, och kan komma väl till pass när man ska söka nytt jobb.

En sådan gest skulle kosta Sören Sommelius fem miljoner kronor – ett belopp som för en man med hans förmögenhet är fullständigt försumbart.

Oavsett vilket kan vi konstatera en sak: den sista det är synd om i tidningsriket Sverige just nu är Sören Sommelius. Jag förväntar mig att hans gråtvals är färdigspelad.


ANDREAS EKSTRÖM
kulturjournalist på Sydsvenskan

 

P.S. Här ska alla som skäller pressen för att vara jobbigt politiskt korrekt få en riktig godbit. Av oklara skäl kallas ju en typografiskt för kort inledningsrad i en spalt för "horunge". Min kollega Sandra Stendahl föreslog klokt att vi ska sluta med det ordet. Det bästa ersättningsförslaget kommer från en annan kollega, Johan Lorentzon, som lanserade "snorunge". Briljant. Jag säger det från och med nu när jag är på redaktionen och läser morgondagens sidor med penna i hand. Gör det du också!

Fotnot: Läs Sören Sommelius genmäle på Andreas Ekströms krönika här

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Olof mån, 2014-09-22 13:09

Konstig slutsats du gör. Bara för att han har tjänat väldigt mycket pengar så ska han inte få känna sorg över den utveckling som framtiden för med sig. Ta pengarna och var tyst, typ.

Inlagt av Andreas Ekström ons, 2014-09-24 11:13

Jo, men det är klart att han får och bör sörja det. Jag – och många med mig – har däremot reagerat på hur han har framställt sig som offer i försäljningsprocessen. Det är svårt att göra det på ett riktigt rimligt sätt, när man kompenseras så rikligt samtidigt som andra drabbas mycket hårdare.

Inlagt av Pål Sommelius fre, 2014-10-03 12:07

Hej Andreas,
Det är jag - Sonen. Jag blev förstås förbannad av din krönika men fler komplimanger får du nu inte av mig.

Polarisering och positionering är vardagsverktyg för kultur- ledar- och opinionsjournalister. Samhället behöver, kanske snart mer än någonsin, modiga och självständiga journalister som bortom nyhetssidornas neutralitet vågar opponera sig mot och ifrågasätta makten och överheten.
Att ge en före detta tidningsägare en uppsträckning och reprimand för dåligt uppförande är dock, bortsett från det makalöst skojiga att hala någon, på samma gång både meriterande och helt ofarligt. Som Sonen är jag ju pyttelite partisk, så att jag inte sällar mig till de namnkunniga likesen på din facebook lär inte rubba någons världsordning.

Jag kan inte rå på dina eller någon annans tankar om mig och den dokumentärfilm vi arbetar på. Att folk undrar va' fan Sonen tror att han håller på med är jag schizofrent medveten om. Att det skvallras på alla håll i dessa tider av osäkerhet är heller inte konstigt. Men det grundligt omskvallrade tillfälle du nämner i din text, då jag ska ha bett folk dansa morgonmöte för mig, har aldrig existerat.

Jag hoppas innerligt att samgåendet mellan tidningarna kan bygga förutsättningar för ett starkt, polyfont mediehus. Att HD-Sydsvenskan ska förtjäna att vara pukslagare för hela samhället.

Min patronprosa börjar nu så smått svika mig men en liten förmaning ska jag väl ändå kunna få ur mig:

Jag har aldrig träffat en Bonnier men läst och hört desto mer. Bråka på dem ibland, ifrågasätt. Men var också rädda om varandra - inte för varandra.

Lycka till!

Pål Sommelius

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies