Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
1 oktober, 2013
Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.
Författaren och redaktören. Ett scenario. - Här är mitt färdiga manus. Är det något särskilt du vill veta innan ni trycker min bok?
Kritiserar du någon?
- Ja, en massa journalister.
Vad kommer du att påstå om dem?
- Att de missköter sina jobb. Att de ljuger, till exempel.
Har du dubbelkollat alla känsliga saker som du påstår?
- Nej.
Vad är det mest spektakulära du påstår i boken?
- Det är när Aftonbladet tipsade sina läsare om en insamling till en person som påstods sakna pengar till mat och hyra, fast han i själva verket hade en bostadsrätt värd över 12 miljoner kronor. Det är en nyhet, kan man säga.
Det låter ju riktigt konstigt. Har du ringt killen och kollat att det är så? Kollat med reportern?
- Nej. Nej.
Har du talat med alla de andra du kritiserar? Konfronterat dem med kritiken?
- Nej.
Är det någon med särskilt hög trovärdighet du ger dit på?
- Flera. Daniel Velasco på Ekot till exempel och hans hyllade reportage om den fastspända flickan. Jag har lite gissningar om hennes psykiska diagnos och hävdar att han har fel.
Men du har inte kollat saken?
- Nej.
Inte pratat med reportern? Flickan? Någon expert på psykiska diagnoser?
- Nej. Nej. Nej.
Är det några andra du kritiserar som är känsliga för kritik? Sådana som kan tänkas leta efter fel i boken och tycka att man inte ska kasta sten i glashus?
- De flesta. Kåren kryllar av prinsessor på ärten.
Apropå det, finns Janne Josefsson med?
- Ja.
Något han kan reta upp sig på?
- Tja, jag citerar honom på en grej som jag citerat honom på för nio år sen och då bråkade han en massa och sa att jag citerat honom fel.
Har du dubbelkollat det där citatet nu då?
- Nej.
Okej. Om vi sammanfattar syftet med boken. Vad vill du säga med den?
- Att man inte ska slarva och förvränga sanningen för sina egna syften. Vara generös med genmälen. Och korrigera faktafel.
Och det gäller också din granskning?
- Nej. Jag är åsikstjournalist. Och då har man har rätt till sina tolkningar.
Låter som ett bra upplägg. Då kör vi.
Hanne Kjöller skrev boken ”En halv sanning är också en lögn” för att visa hur journalister slarvar och hårdvinklar. Hon hade inte räknat med att boken skulle bli hennes eget bästa exempel; för nu uppdagas det ena faktafelet efter det andra och boksläppet blev varje författares mardröm: Att behöva placera ut en lapp med en rättelse i varenda bok som finns ute i handeln.
Det mest uppmärksammade felet, som också är det enda som Kjöller erkänner, är att mannen med den dyra bostadsrätten i själva verket bodde i hyresrätt. Kjöller försöker få det till att det handlar om ett litet beklagligt faktafel, en liten detalj. Men den fattige mannen är hennes paradexempel, boken enda egentliga ”nyhet”.
När hon - innan felet uppdagades - intervjuades i Grävande Journalisters tidning Scoop, gav hon just lägenhetsexemplet som svar på varför hon skrev sin bok.
Lägenheten är inte den enda dikeskörningen. I boken citerar hon ett sensationellt erkännande som Janne Josefsson ska ha gjort hos Publicistklubben 2004, att han tycker att man ska bortse från fakta för att driva igenom sin tes. Men när inspelningen från debatten kom fram, framgick tydligt att Josefsson faktiskt menade tvärtom.
Ovanpå det har flera reportrar från Sveriges Radio pekat på fler allvarliga fel i boken.
Kjöller medgav att hennes formuleringar ”kunde varit bättre”, men hävdade att hon som opinionsjournalist har större frihet att ”tolka, tro och gissa”.
Men även för ledarskribenter som Kjöller gäller källkritikens gyllene regel. Ju mera osannolikt och spektakulärt något verkar, desto större risk att det är manipulerat, missuppfattat eller fel. Och desto större skäl att dubbelkolla. Kritiserar man någon för att grovt missköta sitt jobb, får man räkna med att denne kommer att protestera och leta fel.
Särskilt jobbigt kan det bli om den man kritiserar är argsint av sig och inte räds att gå ut och bråka offentligt så att allt fokus försvinner från det man egentligen ville säga. I Kjöllers fall att journalister halvljuger för att uppnå en säljande dramaturgi och är för okritiska mot människor som vill framställa sig som fattiga och utsatta. Något som i sig kan vara värt att diskutera.
I boken finns flera exempel på hur medier använt sig av tveksamma ”case”, men det har helt hamnat i skymundan för faktafelen.
Och nu går Hanne Kjöller ensam igenom en medial skärseld. Förlaget slår ifrån sig utan att ge svar på den kvarhängande frågan, var fanns kontrollfrågorna:
1. Har vi dubbelkollat att kritiken stämmer?
2. Får de som kritiseras försvara sig?
En klar fördel med det senare, är att uppenbara faktafel kan påpekas och rättas till.
är ny reporter på SVT Nyheter Östs redaktion i Linköping.
författare och litteraturkritiker, får utmärkelsen Torgny Segerstedts frihetspenna.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 9 kommentar på sidan.
Kommentera
Ypperlig text! Men några av länkarna i texten leder för närvarande till sjf:s webmail istället för till de avsedda artiklarna.
Bra skrivet! Borde printas och sättas upp över varje redaktörs skrivbord. Även mitt
Mycket bra skrivet, korrekt och klargörande.
Tänker på barnsång när texten läses. "prästens lilla kråka.." och kan inte förstå sammanhanget Kljöler tar ju sitt ansvar som journalist på fullaste allvar. Inte är det något att skratta åt...
Hanne Kjäller behöver inte anlita några källor som påstår något för att få ett uttalande. Det enda som räcker är att en stereotyp tankegång, likt att sjukskrivna är fuskare, fastnar i hennes egen hjärnvindling så tar hon det som en sanning. Som man frågar får man svar.
Självfallet illa att det finns faktafel i en bok om faktafel men kritiken mot Kjöller och förlaget har för länge sedan förlorat alla rimliga proportioner. Det här liknar mest mobbning. Kan också konstatera att en överväldigande majoritet av de som, liksom Björn Häger, gör sig lustiga över Kjöller och förlaget är män. Det tycker jag är en intressant iakttagelse. (Innan skolgårdens mobbare ger sig på mig ska jag säga att jag inte har tillgång till tidningsarkiv – bedömningen att männen är kraftigt överrepresenterade bland de som hånar Kjöller och hennes förlag bygger på de artiklar/blogginlägg/tweets som jag sett i min dagliga nyhetskonsumtion. Däremot har jag kollat könsfördelningen inom den svenska journalistkåren. 2011 var den 50/50. http://www.jmg.gu.se/digitalAssets/1374/1374612_svenska-journalister_hel...
Det som utspelas framför våra ögon är otroligt talande och dessutom skrämmande när man tänker på vilken position som DN gett henne. Den totala bristen på självinsikt som gör att man ger sig på den samlade journalistkåren för en brist som man själv är det bästa exemplet på.
Jag tänker på historien om lastbilschaffisen som i sin radio får höra "se upp det är en galning som kör på fel sida av vägen" och som svarar "en, det är ju flera hundra".
När TT:s dåvarande utrikeschef Ola Westerberg år 2005 förklarade att "vi väljer ofta att vinkla om, lägga till, dra ifrån och har en egen publicistisk bedömning av till exempel ordval", blev det inga reaktioner från det journalistiska kollektivet.
Varför blev inte han uppäten?
Väldigt bra skrivet och en härlig ironi.
Vad som göms undan är bl a att Det inte bara handlar om journalistik och missnöjda journalister här.
Det finns också ett helt kapitel som är ett personligt påhopp på en privatperson, Stefan, i Kjöller bok.
Ett kapitel full med lögner, halvlögner och märligt dragna slutsatser som Kjöller framställer som en sanning och sedan refererar till som just sanningar.
Problemet är att en privatperson, till skillnad mot stjärnjournalister har en väldigt liten möjlighet att få försvara sig.
I fallet Stefan finns heller inget av offerjournalistik, även Kjöller försöker påvisa det, framför allt då det inte fanns något att vinna här för de inblandade. Det var ett inslag om sjukreformens märkliga effekter för personer som var deltidssjukskrivna som Ekot gjorde.
Vilket ju retade Kjöller som försvarade den sjuka reformen med näbbar och klor.
Nu senast skrev Guillou i Aftonbladet om sportdykaren Stefan som försökt få förlängd sjukskrivning och som skriver ett 14-sidigt inlägg.
Sportdykning är sanktionerat av FK, arbetsgivare och läkare på min fritid, även om Kjöller i sin bok antyder att så inte är fallet och det 14-sidiga inlägget är summan av mina skriverier på Newsmill 2009-2012. Alltså under två och ett halvt år.
Han har med andra ord svalt Kjöllers argumentation och inte ens bemödat sig om att kontrollera fakta utan konstaterar att jag är en sjukskrivningkverulant som förökt göra offerjournalistik.