Uttalande till stöd för Frilans Riks ledning

14 juni, 2022

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Den senaste veckan har Journalisten publicerat några artiklar där hård kritik riktats mot Frilans Riks styrelse och framför allt ordföranden Gert Lundstedt. Kritiken kommer i första hand från Nana Eshelman Håkansson och Bella Stenberg, båda från Västra frilanssektionen och numera avhoppade ledamöter från Riks styrelse.

De är extremt skarpa i sin kritik av Lundstedt som påstås ljuga och utöva sin makt via manliga härskartekniker. 

Ytterligare en medlem i Västra, Terje Carlsson, intervjuas och ges möjlighet att kritisera Riks styrelse och den arvodeskamanj man bedrivit i över ett år nu, en kampanj som Carlsson själv hoppat av.

Gert Lundstedt får förstås bemöta avhopparnas kritik och ge sin bild av konflikten, men ingen annan ur Frilans Riks styrelse erbjuds i dessa långa artiklar att kommentera påståendena. Detta ger bilden att påhoppen på styrelseordföranden är motiverade och kritiken sann.

Om man från Journalistens sida på allvar varit intresserad av att förstå vad som egentligen hänt, borde man ha kollat de kränkande uppgifterna med fler ur styrelsen.

Vi som skriver under detta uttalande sitter i Norra Norrlands frilanssektions styrelse och har inte mer än indirekt inblick i Frilans Riks styrelsearbete. Men flera av oss har varit frilansfackligt engagerade tillräckligt länge och suttit med vid tillräckligt många gemensamma möten, för att reagera på de i våra ögon orättvisa påhoppen.

Ingen är perfekt men vi vill ändå – så länge anklagelserna inte bevisats – ge Gert Lundstedt och Frilans riks styrelse vårt fulla stöd. Ingen ska behöva löpa gatlopp på detta vis utan att kritikerna konkret kan visa trovärdigt underlag för sina anklagelser. Här vilar en stor del av ansvaret på tidningen Journalisten. 

Vi noterar också att ett enigt årsmöte så sent som i maj gav Gert Lundstedt sitt fulla förtroende för att fortsätta som ordförande. Om kritik mot hans ledarskap och person funnits redan då borde detta naturligtvis ha lyfts på årsmötet. På samma möte dök också Nana Eshelman Håkansson lite överraskande upp som ett namn utanför valberedningens förslag. Utan närmare presentation valdes hon ändå in som suppleant i styrelsen.

Vi tycker också att kritiken mot arvodeskampanjen och bristen på konkreta resultat är orättvis. Som om det vore Frilans Riks eller ens Journalistförbundet som sätter arvodena. 

Kan någon verkligen tro annat än att de låga arvodesnivåerna sätts av uppdragsgivarna? Orsakerna är förstås många, men den viktigaste faktorn är att det fortfarande finns tillräckligt många frilansar som är beredda att sälja sig alltför billigt. Så länge uppdragsgivarna kan köpa knäck billigare via någon annan kommer arvodena att förbli låga.

Enda sättet att nå framgång i kampen för högre frilansarvoden är att vi alla står eniga bakom kraven. Allra helst tillsammans med våra kamrater i arbetsplatsklubbarna. Utan medlemmarnas gemensamma kampvilja kan ingen styrelse i världen höja arvodena.

Så i stället för att kritisera arvodeskampanjen och en ledning som ändå försöker göra något borde vi samfällt bojkotta alla de uppdragsgivare som skambudar på kvalificerat frilansmaterial. Att hoppa av är bara att överlåta arbetet på andra.

Med tanke på hur svårt det är att få journalister att engagera sig fackligt, är samlande krafter oerhört viktigt. Gert Lundstedt är enligt oss en sådan samlande kraft, till skillnad från de kritiker som nu valt att hoppa av.

 

Bertholof Brännström
Erland Segerstedt
Ulrika Vallgårda
Liselott Holm

styrelseledamöter i Norra Norrlands frilanssektion

 

SVAR: Jag blir något förvånad över att undertecknarna av denna debattartikel så hårt attackerar Journalisten för att vi skrivit om konflikten i Frilans Riks. Att inte skriva om den vore förstås direkt tjänstefel. Vi kommer att fortsätta bevaka denna infekterade konflikt.

Helena Giertta
chefredaktör och ansvarig utgivare Journalisten

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.

Inlagt av Bertholof Brännström tis, 2022-06-14 17:49

Vem har påstått att Journalisten inte ska bevaka konflikten? Inte vi i alla fall. Men lika självklart som att konflikter och kritik ska upp på bordet, lika självklart är det att så brett som möjligt kontrollera om kritiken stämmer eller om möjligen något annat ligger bakom konflikten.
Först nu har Journalisten insett att man borde prata med andra i Frilans Riks styrelse, och vips känns konflikten inte alls så djup och bred som tidigare.
Bättre kan ni!
Bertholof Brännström, ordförande i Norra Norrlands frilanssektion

Inlagt av 913212aa28e7e6f... ons, 2022-06-15 08:19

Det handlar väl inte om att Journalisten bevakar utan hur?

Inlagt av Anonym skribent tors, 2022-06-16 17:20

Ja exakt. Helena Giertta gör en typisk "halmgubbe" när hon försöker få det till att Norra Norrlands frilansarsektion inte skulle gilla att Journalisten skriver om och bevakar ett ämne.

Journalisten får gärna skriva om saken men de kunde absolut låtit fler röster få höras och man bör nog även vara försiktig med vad man skriver om det som skrivs bygger på en parts utlåtande utan till exempel en ljudinspelning eller något annat.

Inlagt av Anonym skribent tors, 2022-06-16 17:24

Jag håller med, och det blir ju även lite grann som skvaller när en person får kritisera en annan person endast utifrån en egen version av vad som hände. Om det funnits till exempel en ljudinspelning där det framgår att någon sagt nåt olämpligt vore det väl en sak.

I detta fall verkar de få anklaga Gert utan att det finns så mycket saklig grund mer än att en kvinna tyckte att en man tog för mycket plats och utövade härskarteknik.

Det vore mer klädsamt om Journalisten pudlade ordentligt istället för att försvara sig med "halmgubbe"-tekniker.

En halmgubbe är när man förvrider en motdebattörs argument och sedan angriper den förvridna bilden, halmgubben. Mycket vanligt inom politik.

Inlagt av Anonym skribent tors, 2022-06-16 17:31

Jag håller med om mycket som Norra Norrland-sektionen skriver i detta debattinlägg. Själv bor jag i Götaland.

Det jag inte riktigt håller med om är följande angående orsaker till låga arvoden för frilansare:

"Orsakerna är förstås många, men den viktigaste faktorn är att det fortfarande finns tillräckligt många frilansar som är beredda att sälja sig alltför billigt. Så länge uppdragsgivarna kan köpa knäck billigare via någon annan kommer arvodena att förbli låga."

Det som står där stämmer ju men jag vill framhålla att det största ansvaret ändå ligger på oseriösa uppdragsgivare som inte betalar ordentliga arvoden, eller ibland knappt några arvoden alls, trots att de har råd med det.

Enskilda frilansare har ju en knaper ekonomisk situation ibland där man väljer mellan ett arvode som ligger 20-40 procent under rekommendationen, eller inget arvode alls och inga pengar. Som frilansare är man ju i en tuff, utsatt situation ekonomiskt. Om man i det läget väljer att jobba för 600 kr i timmen eller 750 kr i timmen så är det förstås illa för utvecklingen av arvoden men jag tycker inte man ska klandra en fattig frilansare alltför mycket. Den hårda kritiken bör nog riktas mot uppdragsgivare som inte betalar ordentligt.

Jag tycker att man bör försöka tacka nej till uppdrag som ger dåligt betalt men man behöver också försöka förstå den ekonomiska nöden eller knipan bland frilansare som gör att de tackar ja till uppdrag där betalningen inte är i enlighet med frilansar-rekommendationen.

Som frilansare är man ju även egenföretagare och därför blir det eventuellt knepigare att få ekonomiskt stöd i form av a-kassa om det går oväntat lång tid utan välbetalda uppdrag. Frilansare får ju till följd av detta en större ekonomisk stress än någon som är fast anställd. Å andra sidan är uppsidan större om man tjänar mycket och friheten är större om man är frilansare än om man är anställd.

Själv skulle jag nog föredra en heltidsanställning eller anställning på nästan heltid och sedan ta ett och annat frilansuppdrag vid sidan om, om jag själv fick välja. Men det är jag.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies