Ulf Hambraeus: Ja-medier ser ner på dem som röstade nej

23 september, 2003

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Norrlänningar, kvinnor och mindre vetande i största allmänhet röstade nej. De protesterade mot etablissemanget. Inget moget övervägande i sakfrågan. Inget bollande med goda argument för och emot där till sist nejskålen vägde över.
De tycks ha glömt att en och annan direktör sa nej.

Norrlänningar, kvinnor och mindre vetande i största allmänhet röstade nej. De protesterade mot etablissemanget. Inget moget övervägande i sakfrågan. Inget bollande med goda argument för och emot där till sist nejskålen vägde över.

Norrlänningar är bakåtsträvande pessimister och gnällspikar. Kvinnor förstår inte sitt eget bästa. Och alla mindre vetande. Ungdomar, till exempel. Alla med rufsigt hår och trasiga kläder. Självklart var det en protest. Inget annat.

En del säger att euroomröstningen har blottlagt en djup klyfta i vårt samhälle. Som om det vore en överraskning. Men kanske ändå. Kanske har en av samhällets klyftor aldrig varit så blottlagd tidigare, den mellan landets ledande journalister och den vanliga människan.

bryt

Så fungerar denna klyfta att journalisterna i första hand frågar sig varför jasidan inte vann. Varför inte eliten lyckades övertyga. Varför kvinnor inte förstod. Och så talar någon om ”glesbygdsproblemet”. Att lantisar säger nej.

Så fungerar klyftan att samtalet kring folkomröstningsresultatet inte kommer att handla om vilka eventuellt väl underbyggda nejargument som kom att falla i god jord och som till sist avgjorde hela folkomröstningen. Det är ointressant, eftersom allt bara var en protest.

Nu har etablissemanget fått sig en knäpp på näsan. Jasidans och journalisternas samlade analysbild av folkomröstningsresultatet sammanfaller väl.

bryt

Så visst måste näringslivet få kompensation. En kompensation för att folket inte vill det som näringslivet vill. Och journalistiken ifrågasätter inte vad det egentligen är som måste kompenseras.

Och de tycks ha glömt att en och annan direktör sa nej. Att några nationalekonomer sa nej. Att många, många företagare sa nej. Och visst var det väl någon som påstod att tillväxten inte beror på euron. Fast. Det är ju klart.

Det där var nog mest bara mindre vetande. Inom etablissemanget, hör och häpna.

Självklart måste vi kompensera för att folket inte vet sitt eget bästa. För att vi inte har en fungerande demokrati.

Och klyftan växer mellan medierna och folket.

pappaledig politisk reporter SVT

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Conny Pettersson mån, 2011-12-19 22:18

Rätt!

Av Conny Pettersson

Du klär mina tankar i ord, Ulf Hambraeus!

Inlagt av Irma Forsbeck mån, 2011-12-19 22:18

Ledarsidorna och ja

Av Irma Forsbeck

Visst är det rätt att journalisterna befann sig långt från sina läsare när det gäller ja eller nej till euron.

Men värst var trots allt ledarsidorna. De är lika stora förlorare som ja – sidans kampanjorganisationer. Gratis reklam så gott som varje dag kunde man läsa såväl i (s) press och borgerlig press. Med undantag från två (s) tidningar och center-tidningarna. Så i otakt med tiden är journalistiken och främst tidningarnas ledarsidor. Jag vet inte vilken ledarsida som var värst. Valet står mellan DN,

Aftonbladet och Expressen.

Irma Forsbeck

Inlagt av Åsa Ekström mån, 2011-12-19 22:18

Det är inte lätt med siffror!

Av Åsa Ekström

Instämmer i Ulf Hambreus debattinlägg.

Jag blev oerhört provocerad av von-oben-attityden bland flertalet inblandade. Samtidigt så var det rätt avslöjande att även ja-sidans huvudargument om att

“allt blir så mycket enklare – för resandet/företaget” framstod som oerhört naivt.

Det krävs nästan ett reportage om konsekvenserna av att så många människor har så svårt med den mest elementära matematik.

Åsa Ekström

Inlagt av Nils mån, 2011-12-19 22:18

Men Ulf…

Av Nils Arboga

¨

Den enda klyfta euroomröstningen blottlagt är väl den att klyftan går på tvären inuti partier inte mellan dem. Och det borde ju faktiskt vara en otroligt inspirerande upptäckt. Ett avbräck i det gamla tröttsamma tugget om ett inbillat vänster vs höger såsom de var de goda mot det onda.

Nils Arboga

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies