Sylvia Asklöf: : Journalister kramar sönder public service

24 oktober, 2006

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Jag har med stigande intresse, samt viss frustration, följt mediedebatten kring de nu avgångna ministrarna Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò.

Hanterade de medierna som de borde ha gjort? Nej. Bör man ha betalat TV-licens, särskilt om man ska sitta som kulturminister och basa över public service? Självklart!

Jag har med stigande intresse, samt viss frustration, följt mediedebatten kring de nu avgångna ministrarna Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò.
Hanterade de medierna som de borde ha gjort? Nej. Bör man ha betalat TV-licens, särskilt om man ska sitta som kulturminister och basa över public service? Självklart! 

Men kan man som Sveriges kulturminister sympatisera med ett avskaffande av public service och samtidigt få en opartisk granskning av de journalister som själva arbetar på public service? Det är mycket tveksamt.

Jämför: Hur skulle ett antal journalister på en tidning förhålla sig till en ny ägare, som eventuellt funderade på att lägga ned deras arbetsplats? Vore de objektiva i förhållande till denne nye ägare?

Självklart ”äger” inte kulturministern SR, SVT och UR på samma vis, men inrättningen är trots allt beroende av ministerns välvilja. Dock har jag inte sett en enda fundering över detta subjektivitetsproblem under den påföljande diskussion som varit om public service, dess roll och nytta. Det skulle dock behövas. Att hävda att public service i detta fall varit ”fristående” är inte bara missvisande utan även orimligt.

I journalistkåren finns en konsensusuppfattning att public service är det enda allena saliggörande sättet att bedriva seriös journalistik på. Ett utmärkt exempel på denna inställning är Maja Aases ledare i Journalisten (28/06). Hon skriver:

”Det är bara att hoppas att den nyliberala agendan – som låg till grund för att ge en anti-public-service-representant jobbet som ansvarig minister för kultur- och mediefrågor – nu är förpassad till den mörka källare i Långtbortistan där denna agenda hör hemma.”

Själv är jag inte för ett avskaffande av public service. De omgörningar mot poppigare program som nu planeras på SVT och SR är förödande. Däremot måste dess roll och verkan i samhället kunna ifrågasättas utan att hela helvetet bryter löst.

Ibland undrar jag om journalistkåren, vilken jag trots allt anser mig tillhöra, fullkomligt har tappat huvudet.

politisk redaktör, Barometern-OT

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Hans P.Fryklund mån, 2011-12-19 22:18

Public service:är det ett amerikanskt bolag ?

Jag har emellanåt funderat på innebörden i begreppet. Är det en del av ett informationsutbud som licensbetalare förväntar sig eller är det definitionen på den typ av program som alltså öppet ger sig ut för att vara samhällsavspeglande ifrån en demokratisk och moralisk hållning?

Varför har man valt bokstaven “c” i stället för svenska bokstaven “k” ? Har man ett speciellt konto eller bokföringspost där man för samman allting under denna rubrik och väljer ett amerikanskt namn på posten för att det skall bli enklare för utländska intressenter och ekonomer att handskas med det hela ?

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies