Ulrika Hyllert, Hanna Nyberg och Jonas Nordling. FOTO: Tor Johnsson

Regeringen vägrar offentliggöra utredning om offentlighetsprincipen

31 januari, 2019

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Tänk dig att regeringen tillsätter en utredning om offentlighet. Som inte får offentliggöras. Det låter kanske som något för mindre demokratiskt lagda länder än Sverige. Men faktum är att det är precis vad som hänt med en utredning som Journalistförbundet vill ta del av.

Ironiskt nog handlar utredningen om offentlighetsprincipen. Närmare bestämt offentlighetsprincipen i börsnoterade friskolor. Redan 2015 kom en utredning om offentlighetsprincipen i friskolor (SOU 2015:82 Ökad insyn i fristående skolor). Regeringen gick på utredarens linje att införa offentlighetsprincipen och skickade ett lagförslag till lagrådet. Men väl i lagrådet stötte förslaget på patrull. Friskolornas riksförbund hade skrivit ett brev till lagrådet och förklarat att vissa friskolor är börsnoterade och att aktiebolagslagen utgör ett hinder mot att tvinga dessa skolor att tillämpa offentlighetsprincipen. Lagrådet tyckte att frågan skulle analyseras närmare. Det är den analysen i form av en utredning som nu har presenterats för regeringen men som inte går att ta del av – inte ens med stöd av offentlighetsprincipen.

Vi på Journalistförbundet har försökt att enligt konstens alla regler begära ut utredningen. I mitten av december fick vi ett regeringsbeslut signerat dåvarande utbildningsminister Gustav Fridolin. Enligt beslutet är utredningen inte någon allmän handling. Anledningen är enligt regeringen att utredningen har tagits fram av en utredare som ”biträtt” Utbildningsdepartementet och att utredningen ”därmed inte inkommit till Regeringskansliet” eftersom den tagits fram inom departementet. Regeringen skriver vidare: ”ärendet som utredningen hänför sig till bereds för närvarande inom Regeringskansliet”. Med den motiveringen konstaterar regeringen att utredningen inte är någon allmän handling och därför inte behöver lämnas ut.

Hade detta varit ett beslut av en ”vanlig” myndighet hade det gått att få frågan prövad i domstol. Men när det gäller regeringsbeslut om utlämnande av allmänna handlingar finns ingen möjlighet att överklaga. Vi har så klart skrivit till departementet och frågat hur de kan mena att en utredning som är slutförd och presenterad för regeringen inte är en allmän handling, men departementet står på sig. Senast i onsdags skrev vi till departementet för att höra om utredningen inte kunde släppas nu när den nya regeringen är på plats, men beslutet ligger fast enligt departementet.

Ulrika Hyllert, vice ordförande Journalistförbundet

Hanna Nyberg, ordförande Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp

Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Lars Litzén tis, 2019-02-05 02:23

Man undrar ännu mer vad de vill mörka när såna fula metoder tas till.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies