Gå direkt till textinnehållet

Personalen på SR Jönköping: Släng Sveriges Radios sparförslag på sophögen

P4 i Sveriges Radio är landets i särklass mest avlyssnade kanal. I Jönköpings län lyssnar fyra av tio länsbor på oss varje dag och åtta av tio någon gång varje vecka. Vi har en stor grupp lyssnare som ser oss som sällskap och nära vänner. De engagerar sig och hör av sig, och vi finns på plats för dem där det händer. Vi gör underhållande, spännande, folkbildande, ständigt aktuell och viktig radio. Det vill vi fortsätta med.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

P4 i Sveriges Radio är landets i särklass mest avlyssnade kanal. I Jönköpings län lyssnar fyra av tio länsbor på oss varje dag och åtta av tio någon gång varje vecka. Vi har en stor grupp lyssnare som ser oss som sällskap och nära vänner. De engagerar sig och hör av sig, och vi finns på plats för dem där det händer. Vi gör underhållande, spännande, folkbildande, ständigt aktuell och viktig radio. Det vill vi fortsätta med.

Men nu kan snart mycket förändras. När SR ska spara drygt 100 miljoner kronor är de lokala programmen i P4 en av de saker man tittar på. Ett förslag från ledningen är att utöka rikssändningarna i P4 måndag till fredag med två timmar per dag. Mellan klockan 10 och 14 läggs enligt förslaget ett rikssänt block. P4s lokala sändningstid minskas från elva timmar per dag till nio. För länge sedan, innan P4 blev en egen kanal, sändes det lokala fönster i P3. Det verkar nu som om vi är på väg åt det hållet igen – lokala fönster i en rikssänd kanal.

Det här är djupt oroande av flera skäl.

1. En stor del av vår lokala profil försvinner, den som många, många lyssnare uppenbarligen tycker om, och lovordar oss för. Våra lokala programledarröster försvinner till förmån för, i lyssnarnas öron, anonyma programledare, som talar om helt andra platser och företeelser än vad lyssnarna är vana vid eller särskilt intresserade av.

2. Vår beredskap och möjlighet att sända när det hettar till blir sämre. De senaste två åren har länet drabbats av två svåra stormar. I båda fallen blev SR Jönköping livlinan för många drabbade. Vi har möjlighet att nå mängder av människor på mycket kort tid och alla myndigheter vände sig till oss för att få hjälp att nå ut till dem som behövde hjälp. Vi har fått mängder med bevis på hur viktiga vi är av tacksamma lyssnare som hört av sig. Men med ett större rikssänt block begränsas vår möjlighet att snabbt ändra i tablån om det händer något stort. Vår möjlighet att nå ut med viktiga händelser bakbinds. P4 är beredskapskanalen, som lyssnarna rattar in när stormen Gudrun eller Per viner runt husknuten. I ett sådant läge går lyssningen i topp. Trafik- och serviceredaktionerna i kombination med lokala sändningar blir då ännu viktigare.

3. Riksblocket ligger som en stor betongklump mitt på dagen för oss, och hackar sönder vår egen lokala tablå fullständigt.

I besparingsförslaget ingår också en samordning av musikproduktionen. Det skulle med säkerhet betyda att även den lokala musikprofilen försvinner. Vi hamnar i samma fälla som de kommersiella kanalerna, där samma låtar spelas i alla lokala kanaler. Vi har under de senaste åren jobbat mycket med vår musikprofil och har också lyckats av lyssnarnas reaktioner att döma. Och den vill vi behålla!

Dessutom blir det färre röster utifrån landet i de andra radiokanalerna, om planerna blir verklighet. I dag delar vi med glädje med oss av de röster vi samlar in till rikskanalerna. Men med kortare sändningstid på dagarna blir det färre röster hos oss och därmed också färre lokala röster i rikskanalerna.

Bara under det senaste året har Jönköpings län begåvats med ytterligare minst tre lokala medier. Både Aftonbladet och Expressen har startat lokala sajter på nätet och en ny nättidning heter J-nytt. Det finns också flera andra, mycket duktiga och aktiva sajter med lokala nyheter. Men medan andra inser de lokala händelsernas enorma värde, går SR åt andra hållet. Vi är dessutom, som public service-företag, det enda lokala nyhetsmediet som är helt oberoende.

Trots besparingarna talas det om att Sveriges Radio ska värna lyssnarna och inte tappa publik. P4 med sina lokala kanaler har den högsta lyssningen av SRs kanaler. Det är alltså där lyssnaren känner sig mest hemma. Trots detta får vi medarbetare veta att styrelsen har planer på att äventyra detta vinnande koncept.

Vi är medvetna om att vi måste dra vårt strå till stacken för att få budgeten i balans. Men det här är ett dåligt sätt att spara. Vi är en liten, hårt arbetande redaktion, med stora ambitioner och vi är otroligt stolta över det vi gör.

Vi vill fortsätta att vara den stora radiokanalen och vi vill fortsätta att utveckla det vi gör, inte avveckla.Släng förslaget om utökade rikssändningar i P4 på sophögen.

Fler avsnitt
Fler videos