Mats Klockljung: : Skriv om övergrepp innan det är för sent

16 maj, 2006

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Bobbys tragiska liv och död upprör alla.
Men vad händer när rättegången är slut, rosorna vissnade, kampanjerna är över, myndigheterna möjligen har utvärderat vad som gick fel och de politiker, som nyss utropade ”Aldrig mer”, går in i valrörelsen?

Bobbys tragiska liv och död upprör alla.
Men vad händer när rättegången är slut, rosorna vissnade, kampanjerna är över, myndigheterna möjligen har utvärderat vad som gick fel och de politiker, som nyss utropade ”Aldrig mer”, går in i valrörelsen?

Då, fruktar jag, är risken stor att allt återgår till ”det normala” – det vill säga att ”ämnet” barnmisshandel i princip ses som ”avverkat” för den här gången. För vilka nya fall skulle kunna jämföras journalistiskt med ”fallet Bobby”?

Detta säger jag efter sex års ideellt arbete för att medierna ska intressera sig även för fall, där övergrepp pågår, år efter år, utan ingripande av myndigheterna.

I Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn, Atsub, har vi till exempel märkt av tystnaden i samband med den landsomfattande kampanjen Trasdockan, som är inriktad på övergrepp mot barn och de svåra konsekvenserna långt upp i vuxen ålder.

Lokaltidningarna skriver men med undantag av artiklar i Metro och Amelia, en intervju i P4 och en liten TT-intervju 2003 har det i alla år rått total tystnad i riksmedierna. Trots att det som berättas är minst lika konkret som i Bobbys fall, om än inte lika väl dokumenterat.

bryt

2002 skrev jag Vårdnadsrätt till vanvett, ett nummer av Pockettidningen R, om den totala avsaknaden av rättssäkerhet för barn som utsätts för sexuella övergrepp. Även detta mycket konkret, rikt på fallbeskrivningar och med sensationella nyheter om myndigheters agerande, lätta att följa upp och fördjupa för andra journalister. Återigen – total tystnad.

I april 2005 höll vänsterpartiets riksdagsgrupp en hearing, där ett stort antal föräldrar till barn som blivit sexuellt utnyttjade av andra anhöriga berättade. Mycket handlade om ”det andra övergrepp” föräldrarna upplevde att barnen utsatts för av socialen, polis, domstolar – just de myndigheter som ska skydda dem. En stor inbjudan skickades till massmedierna. En enda journalist kom, från Stockholms Fria Tidning, och som skrev en bra artikel.

I september publicerades en 100-sidig dokumentation av hearingen med de flesta av vittnesmålen, redigerad av mig, som även lades ut på partiets hemsida (http://www.vansterpartiet.se/PUB_LagRatt/27663.cs)

Bred inbjudan till presskonferens med Tasso Stafilidis från lagutskottet. Två journalister kom. Journalisten från partiets närstående tidning Flamman skrev. TT-reportern lät bli.

bryt

Det här är bara några exempel på att lättillgängligt material faktiskt finns att tillgå för journalister utan att de behöver vänta på nästa dödsmisshandel.

För ett är säkert: även i fortsättningen upplever varje år tio procent av alla barn i åldern mellan 0 och 17 år (lågt räknat 150 000) våld i hemmet, utövat av en förälder. Hälften bevittnar våld i hemmet flera gånger och åtta procent, eller 120 000 barn, blir själva utsatta.

Varje år anmäls över 3 000 fall av sexuella övergrepp på barn under 15 år men endast två av tio anmälningar går till åtal. Mörkertalet är stort.

Trots att var sjätte person över 16 år känner ett barn som de vet blir slaget eller utsatt för övergrepp i hemmet – enligt en undersökning som SvD refererar till den 9 maj – anmäler sannolikt högst hälften av dem sina misstankar.

bryt

Hur rättssäkerheten i praktiken förändras av den kommande vårdnadslagstiftningen återstår att se. Tillämp­ning­en av den nya sexualbrottslagen förskräcker.

För journalister, som verkligen vill granska något i grunden – inte minst myndigheters roll i att övergreppen kan fortsätta – finns en uppsjö av material och uppslag att gå vidare på.

Det vore att ära, inte bara Bobby utan alla hundratusentals barn som fortsätter att utsättas, långt efter det att Bobbys rosor vissnat.

journalist på Lärarförbundet

Fotnot: Mer information finns på www.atsub.se

Kommentarer

Det finns 9 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Anders G Bergquist mån, 2011-12-19 22:18

Svårt

För att man ska publicera något krävs naturligt nog att man är övertygad om att uppgifterna är sanna och relevanta.

Hur ska man bedöma det i fall där man misstänker att barn far illa, men myndigheterna inte är underrättade?

Det känns lite vanskligt att få objektiva fakta och att skriva subjektiva fakta om barn där en part påstår att barn far illa är rätt dumt.

Hur vet man att inte påståendena är del i en vårdnadstvist eller bråk inom familjen?

/ Anders G Bergquist

Inlagt av Mats Klockljung mån, 2011-12-19 22:18

Självklart är det svårt

Visst.

Sexuella övergrepp mot barn är bland det svåraste överhuvudtaget som man kan skriva om.

Men betyder det att vi, som journalister, ska låta bli att skriva om det för den sakens skull, så är vi illa ute.

Om vi endast skulle skriva om sådant som vi garanterat har alla objektiva fakta kring och där alla inblandade, oavsett på vilken sida de befinner sig, är eniga så har vi, menar jag, missförstått vår journalistiska uppgift.

I de här fallen som jag talar om är ju dessutom inte problemet att myndigheterna inte är underrättade utan att de är underrättade men underlåter att ingripa eller till och med underlättar fortsatta övergrepp.

Men det finns annat än enstaka fall att skriva om. I dagarna presenterade till exempel Rädda Barnen en undersökning om socionomutbildningens bristande kvalitet, vilket får katastrofala följder för vårdnads-och boendeutredningar.

En artikel med i princip samma slutsatser presenterade jag både i Pockettidningen R 2002 och i rapporten “Det är faktiskt mitt liv det handlar om” 2005 (kan laddas ner från http://www.vansterpartiet.se/PUB_LagRatt/27663.cs)

Förutsättningen är givetvis att man letar efter och vill se!

När det gäller Lasse Hagborg, så räcker det med en koll på google.se för att se vilka värderingar han står för, exempelvis på antifeministiska samfundets hemsida.

/ Mats Klockljung

Inlagt av Mats Klockljung mån, 2011-12-19 22:18

Det kallas källhänvisning

Lasse Hagborg låter meddela att han inte har skrivit på antifeministiska samfundets hemsida utan att “andra tagit mina artiklar från annat håll”. Och så skriver han att jag, Mats Klockljung, “inte drar sig för ohederliga metoder för att misstänkliggöra meningsmotståndare”.

Det jag hade gjort var att skriva att det räcker med “en koll på google.se för att se vilka värderingar han (dvs Lasse H) står för, exemplelvis på antifemistiska samfundets hemsida”.

Inte ett ord om att LH själv har skrivit på antifeministiska samfundets hemsida, men det var där jag fann hans artikel. Detta kallas källhänvisning!

Om Lasse H med sitt inlägg sedan väljer att ta avstånd från antifemistiska samfundets hemsida, så har jag inget emot det men det är hans ensak.

Jag nöjer mig med att ta tillfället i akt att istället återupprepa adressen till den skakande rapporten om myndigheters agerande vid barnmisshandel “Det är faktiskt mitt liv det handlar om”, nämligen http://vansterpartiet.se/PUB_LagRatt/27663.cs

(För visst var det barnmisshandel som själva debatten handlade om från början??)

Tack för att du gav mig den möjligheten, Lasse H!

/ Mats Klockljung

Inlagt av Lasse H mån, 2011-12-19 22:18

Klockljung okunnig

Det enda man kan säga till Mats Klockljungs försvar, är att han verkar vara fullständigt omedveten om sin totala brist på kunskaper.

Det är högst olämpligt och ovärdigt att försöka ge den tragiska händelsen med Bobby något slags allmängiltighet. På punkt efter punkt framträder ett fall som visar på det avvikande.

I dag driver Rädda Barnen en kampanj mot misshandel och sexövergrepp tillsammans med TV4 och Aftonbladet. I går kulminerade den i en studiedebatt med två ministrar och representanter för alla politiska partier. Alla stämde samstämmigt in i Rädda Barnens desinformation. När får vi ta del av en journalistisk granskning av denna suspekta organisation?

/ Lasse Hagborg

Inlagt av lasse.hagborg mån, 2011-12-19 22:18

Okunnig i stort och smått

Klockljungs påstående om undertecknad är felaktigt. Jag har aldrig skrivit något på antifeministiska förbundets hemsida. De har tagit mina artiklar från annat håll. Påståendet visar att Klockljung inte drar sig för ohederliga metoder för att misstänkliggöra meningsmotståndare.

/ Lasse Hagborg

Inlagt av lasse hagborg mån, 2011-12-19 22:18

Den gubben går inte!

Jag uttryckte min upprördhet för att Klockljung ohederligt försökte sammankoppla mig med en hemsida där jag aldrig skrivit. Det vet man väl vad undertecknad är för en figur som återfinns på en viss hemsida (oavsett om han själv känner till detta).

Genom formella finter försöker Klockljung försvara sitt tilltag. Det hade varit hederligare att skriva Aftonbladet, Sundsvalls tidning än en hemsida jag aldrig skrivit något för. Då hade Klockljung förhållit sig hederlig till begreppet källhänvisning.

Passa på att skriv om övergrepp Klockljung innan det är försent. Oavsett vilka hemsidor dina alster hamnar i, ska jag ange var de ursprungligen publicerats, om det nu är värt att kommentera dina artiklar.

/ Lasse Hagborg

Inlagt av Anders G Bergquist mån, 2011-12-19 22:18

Gamla lögner

Ett flertal tidningar har tidigare granskat Ecpats och Rädda Barnens lögner.

Det gav absolut inget resultat då heller.

/ Anders G Bergquist

Inlagt av Anders G Bergquist mån, 2011-12-19 22:18

Sant och relevant!

Vi blir nog inte eniga. Jag tycker inte att man kan peka ut någon som pedofil, mördare eller barnmisshandlare bara för att man tror att det är så. Jag tror inte att jag missuppfattat min journalistiska uppgift om jag vill ha objektiva bevis för att övergrepp ägt rum innan jag pekar ut någon.

Inlagt av Pia K tis, 2012-02-21 17:28

Det här är svåra frågor. Det finns en agenda även åt andra hållet om man ser vad pappabloggaren Daddy råkat ut för från extremister.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies