Gå direkt till textinnehållet

Lindholm & Nordling: Inför demokrati på redaktionerna

Många journalister säger sig värna demokratin i vårt samhälle. Men hur fungerar egentligen demokratin på våra egna arbetsplatser? Hur många av oss är delaktiga i de beslut som påverkar vår tillvaro? Sanningen är att väldigt få har något som helst inflytande över besluten på sin arbetsplats.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Många journalister säger sig värna demokratin i vårt samhälle. Men hur fungerar egentligen demokratin på våra egna arbetsplatser? Hur många av oss är delaktiga i de beslut som påverkar vår tillvaro? Sanningen är att väldigt få har något som helst inflytande över besluten på sin arbetsplats.

Industrialismens klassiska hierarkier lever ohotade kvar på redaktionerna.

Visst finns det lagar som ska reglera medbestämmandet, men alla som jobbat fackligt vet hur medbestämmandelagen, MBL, fungerar. Den som vill verkligt inflytande har ofta ingen hjälp att hämta där. Arbetsgivaren måste visserligen förhandla innan beslutet fattas. Men de behöver egentligen knappast lyssna på dina invändningar. Ett verkligt medbestämmande innebär ju att besluten fattas gemensamt på arbetsplatsen. Och så ser det ju inte ut i dag.

Annons Annons

Så tänk efter ett tag. Skulle inte många av de problem som uppstått på din arbetsplats ha förhindrats om ni fått vara med och bestämma? Skulle utlasningssystemet existera så som det ser ut i dag. Skulle de anorektiska redaktionerna ha uppstått?

bryt

Vad hindrar då ett verkligt medbestämmande på arbetsplatsen? Ja, inte vet vi. För arbetsledningen kan det naturligtvis vara svårt att inse att deras mandat att leda och fördela arbetet inte är av gud givet. Fast det är en situation som alla nyfödda demokratier måste hantera. På 70-talet fanns i riksdagen en bred konsensus, från vänstern till folkpartiet, om att frågan om utökat inflytande på arbetsplatsen var viktig. Men den är lika viktig i dag.

Det är inte bara naturligt att inflytandet för en välutbildad yrkesgrupp växer i ett modernt samhälle som Sverige. Men det handlar också om folkhälsan. Forskning visar att bristande inflytande har ökat långtidssjukskrivningarna med 30 procent, och att det är en ökad demokrati som är botemedlet. Men frågan är om vi verkligen vill ha medbestämmande? Faktum är ju att Journalistförbundet inte ens har ett handlingsprogram för demokrati på arbetsplatserna. Visst är det nu hög tid att skriva motioner till förbundet med krav på ökad demokrati på våra arbetsplatser. Men framför allt, om du vill påverka, försök få till ett avtal om lokalt medbestämmande med din arbetsgivare. Den möjligheten har du redan i dag. Det spelar ingen roll om ni löser medbestämmandet via gemensamma arbetsgrupper, om klubbens representanter ingår i företagets alla beslutande organ eller om ni hittar någon annan modell som stärker löntagarnas inflytande. Det viktiga är i slutändan att besluten och ansvaret tas gemensamt. Inflytande är demokrati, och i dagsläget saknas den i vår verklighet.

Fler avsnitt
Fler videos