Inrätta ett Snowdenpris

30 oktober, 2013

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Edward Snowden är en modig sanningssägare, som utan egen vinning följt sitt samvetes röst och avslöjat allvarliga brott mot integritet och mänskliga rättigheter.

Snowden har gjort oss alla en stor tjänst. Han avslöjade att Washington, trots att det är förbjudet enligt författningen, i hemlighet har inrättat ett världsomspännande spionerisystem, som kan snappa upp varje kommunikation från nästan alla människor i världen.

Snowden gjorde vad som varje rättänkande medborgare bör göra - han avslöjade sin regerings brott mot författningen och mot oss medborgare. Sådana avslöjanden och läckor är viktiga för alla, men allra viktigast för pressen. Utan en fri press har vi ofta inget annat än regeringarnas friserade "sanningar" . För att statuera exempel och skydda sig från att avslöjas också i framtiden vill politiker från USAs bägge partier gripa Snowden till varje pris och några av dem kräver t o m att han avrättas.

För att främja åsikts-, yttrande- och tankefrihet föreslår vi att de organisationer i Sverige som har som uppgift att värna pressfrihet och tankefrihet, tar initiativet till ett internationellt Snowdenpris, Snowden Freedom Award, som först bör utdelas till Edward Snowden själv och sedan årligen till förtjänta journalister, författare och andra i hela världen, som under året gjort en viktig insats  för press- informations- och tankefrihet.
                                                                       Christian Berggren
                                                                       Anders Björnsson
                                                                       Gösta Hultén
                                                                       Per Wirtén

(Öppet brev till Författarförbundet, Publicistklubben, Journalistförbundet och Penklubben)

 

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Leif Andersson tors, 2013-10-31 07:46

Då får ni hoppas att Snowden inte blir anmäld för våldtäkt i syfte att tvinga honom till ett HIV-test. För då kan ju hjälteglorian åka av illa kvickt.

"press- informations- och tankefrihet"
Då skulle jag vilja nominera de på Aftonsnusket som kartlagt Avpixlats donatorer! Och varför inte yttrandefrihetsfundamentalist Linderborg på samma blaska?

Inlagt av Dante ons, 2013-11-06 19:58

Bra initiativ i artikel! Nästa initiativ är att ni gärna får avslöja hur Sverige är en av de mesta avlyssnarna i Europa - på oss, och österut.

Var det FRA som avlyssnade Merkel så att Obama unde säga att han inte gjorde det???

Mao kräv gärna där ni står grabbar!!!

Inlagt av Castoropollux fre, 2013-11-08 23:41

Det är bra att de kollar vad för gökar som matar avpixlat.. Det vore bra att utreda all sponsring och partibidrag. Hur var det nu? SD ville inte vara med på det heller.. Det är allt lite symptomatisk när de kallar sig demokrater... Systerpartiet i Norge skär ner på presstödet och NRK's stöd. Grattis Norrmän! Rikast i världen och en ekonomi som av en barsk styvmors hårda knä.. Om ingen trodde kriser var till för politiska och ekonomiska utspel... Kolla läget...

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies