Gå direkt till textinnehållet

”Styrelsen får inte göra nya misstag”

- Förtroendet för styrelsen är milt sagt ansträngt, säger Stefan Ohlsson, tidigare ordförande för SFF, efter förbundets extrastämma igår.

Stefan Ohlsson närvarade vid mötet och valdes till mötesordförande. På dagordningen stod fyllnadsval efter styrelseledamoten Jäger Arén, som slutar eftersom han inte längre har förtroende för ordförande Lotta Schwarz. Men före fyllnadsvalet diskuterades den turbulenta situationen inom SFF i nära två timmar.

– Styrelsen blev hårt ansatt när det gäller sammanblandningen av Lotta Schwarz egna ekonomiska intressen och hennes roll som förtroendevald, menar medlemmen Jacob Forsell.

Stefan Ohlsson, tidigare ordförande i SFF, i dag endast medlem, beskriver situationen som en konsekvens av att hela den nuvarande styrelsen var ny när den tillträdde för två år sedan.

Annons Annons

– Man saknar rutin från styrelsearbete, det har gjort att man hamnar i olyckliga jävsituationer som skulle kunnat undvikas. Men det handlar mer om okunskap än om oegentligheter, säger Stefan Ohlsson.

– Mer allvarligt är den konflikt som funnits mellan styrelsen och VD Catharina Ekdahl. Styrelsen har inte förstått sin roll, och tycks ha gått för långt in i hennes arbetsuppgifter.

Finns det fortsatt förtroende för styrelsen, som du bedömer det?

– Jag hörde efteråt att flera medlemmar tänker försöka få fram en extrastämma och ett misstroendevotum. För det krävs att 10 procent av medlemmarna kräver det. Det kan nog bli svårt eftersom ordinarie årsmöte är redan om ett halvår och en extrastämma är dyr. Hur förtroendet ser ut om ett halvår tror jag avgörs av hur förhandlingen mellan SFF och Catharina Ekdahl som ska genomföras faller ut. Många har stor respekt för henne.

– Och förtroendet är milt sagt ansträngt, styrelsen får inte göra nya misstag. Jag har mött mycket oro bland medlemmar kring det här.

Journalisten har sökt och fortsätter att söka Lotta Schwarz.

Till ny styrelseledamot valdes suppleanten Anna Hult. Hendrik Zeitler valdes till ny suppleant.

Fler avsnitt
Fler videos