Gå direkt till textinnehållet

Statsanställda säger nej till mer sekretess

Fackförbundet ST gör tummen ner till regeringens förslag att sekretessbelägga myndighetsanställdas personuppgifter.

Lagförslaget har fått skarp kritik från flera håll under våren. Som Journalisten har rapporterat är Föreningen grävande journalister, Fojo och en rad kända grävare några av de som protesterat mot förslaget att det från årsskiftet inte längre ska gå att få ut anställdas personnummer.

Nu sätter även fackförbundet ST, som organiserar statstjänstemän, ned foten. I sitt yttrande över lagförslaget konstaterar ST bland annat:

"Inte någonstans i  sitt förslag pekar regeringen på att det finns problem med att offentligt anställda utsätts för hot och våld via sina privata kontaktuppgifter. Snarare är det så att de rapporter som regeringen hänvisar till visar att det är på arbetsplatsen och i samband med tjänsteutövning som de anställda riskerar att utsättas för trakasserier, hot och våld."

Fackförbundet skriver också att offentlighetsprincipen på senare år kringskurits allt mer, och anser att "behovet av insyn i den offentliga verksamheten är stort och det kan finnas legitima skäl till att ta del av uppgifter som finns inom en myndighets personaladministrativa verksamhet."

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos