Gå direkt till textinnehållet

Se og hør-skandal kan ge hårdare lagstiftning

Avslöjandet att danska kändistidningen Se og hør i fyra år på olaglig väg spårat hur kända danskar använt sina kreditkort kan leda fram till att lagstiftningen skärps.  

Danmarks justitieminister Karen Hækkerup säger till danska Journalisten att hon i ljuset av medieskandalen nu tänker låta granska om danska medborgares dataskydd är tillräckligt. Konsekvensen kan bli striktare lagstiftning, enligt justitieministern.

Det var i förra veckan som den tidigare Se og hør-journalisten Ken B. Rasmussen i en roman, och senare i polisförhör, avslöjade hur veckotidningen 2008-2012 betalade en IT-expert för att få tillgång till kreditkortsinformation om kända danskar som skådespelaren Mads Mikkelsen och tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen.

Avslöjandet har skakat om det danska medielandskapet. Uppemot tio journalister, på olika redaktioner, har stängts av i väntan på utredning. Den på danska TV2 politiska kommentatorn Henrik Qvartrup har valt att lämna sin roll efter att ha pekats ut som den som förhandlade kreditkortsaffären, skriver Aftonbladet.

Annons Annons

Svenska Se & hörs nytillträdde chefredaktör Bo Liljeberg säger till SVTs Kulturnyheterna att han inte kan utesluta att uppgifter från den danska systertidningen som tillkommit på olaglig väg publicerats i den svenska titeln.

Fler avsnitt
Fler videos