Gå direkt till textinnehållet

Källskydd röjdes av offentlighetsprincipen

En anonym källa röjdes när en person begärde och fick ut mejlloggen till tidningen Hav & Vatten som allmän handling. Händelsen har JK-anmälts.

Tidningen Hav & Vatten som ägs av Havs- och Vattenmyndigheten kommer ut fyra gånger per år. Tidningen är en periodisk skrift med utgivningsbevis, ansvarig utgivare och finns även som nätutgåva.

Förra veckan lämnade en privatperson ett anonymt tips till tidningen per mejl. Redaktören uppgav i den efterföljande mejlkonversationen att tipsaren hade rätt att vara anonym och omfattades av källskyddet.

På måndagen inkom en begäran om att ta del av allmän handling från en okänd person till Havs- & Vattenmyndigheten. Personen ville ha ut mejlloggen till tidningen Hav & Vattens redaktionsmejl. Diariet bad it-avdelningen ta fram loggen, som sedan lämnades ut som allmän handling. Mejl som skickas till redaktionen går via myndighetens server och hamnar automatiskt i loggen. 

Annons Annons

Av loggen, som Journalisten tagit del av, framgår den anonyma tipsarens namn och mejladress, samt vad tipset rör.

Tipsaren har anmält händelsen till Justitiekanslern och anser att källskyddet brutits. ”Hur ska jag kunna vara anonym under sådana förhållanden?” skriver tipsaren i anmälan till JK. 

– Så här får det inte gå till. Även om det skulle visa sig att detta handlar om att någon har velat testa hur vi hanterar källskyddet, så är det ett nyttigt test och vi borde ha klarat det, säger Charlotte Benjaminsson (bilden) som är tillförordnad kommunikationschef på Havs- och Vattenmyndigheten samt tillförordnad ansvarig utgivare för tidningen Hav & Vatten.

– Mejl som skickas till redaktionen ska inte gå att begära ut på det här sättet. Samtidigt är tidningen en del av myndigheten och här gäller offentlighetsprincipen. Det sätter ljuset på ett problem med två konkurrerande lagstiftningar, som vi inte stött på tidigare. Jag har samtalet med våra jurister och vi måste skärpa våra rutiner. Källskyddet måste garanteras.

Om någon skickar ett mejl till dig i egenskap av ansvarig utgivare, hamnar det mejlet i diariet på myndigheten?
– Ja, eftersom jag också har en tjänst på myndigheten hamnar mejl som kommer till mig i mejlloggen som ska gå att begära ut. Vi måste titta på en lösning så att inkommande mejl till redaktionen där källskyddet gäller inte går att få ut som allmän handling. Hur vi ska lösa det måste jag prata med våra jurister om.

Kan det bli fråga om att sekretesspröva mejlloggarna?
– Kanske, men jag är inte säker på att det räcker. Det kan bli fråga om att använda en annan mejlserver, säger Charlotte Benjaminsson.

Journalisten har varit i kontakt med tipsaren som avböjer att kommentera händelsen.

Fler avsnitt
Fler videos