Gå direkt till textinnehållet

”Journalisters löner måste ner en tredjedel”

Om tio år finns inga papperstidningar. Och om journalistiken ska överleva digitalt måste tidningarna revolutionera sig själva och journalisterna gå ner en tredjedel i lön, hävdar Metro Internationals utvecklingsdirektör David Trads.

Danska Journalisten har tagit del av en kolumn av David Trads i ett nummer av magasinet Ræson som utkommer senare denna vecka.

Enligt Trads dystopiska vision, som i första hand är en spådom om utvecklingen i Danmark, kan man om tio år bara konsumera nyheter på mobil, i dator eller via plattformar som vi ännu inte känner till.

”Papperstidningen är ett döende medium, den hade sin tid. Nu håller det på att ta slut. Inte i morgon, inte nästa år, men om maximalt tio år kommer den sista tidningen ut i Danmark”, siar Trads.

Annons Annons

Han anser att om tidningarnas starka journalistiska produkt ska överleva måste det till massiva investeringar på digitala plattforma och en rejäl lönesänkning för journalisterna.

Om fackföreningarna vill stoppa framtida uppsägningar och rädda journalistiken bör de gå i bräschen för att i avtalen sänka journalisternas löner med en tredjedel, menar David Trads.

Fler avsnitt
Fler videos