Gå direkt till textinnehållet

Journalisterna lämnade jobbet i protest

Hufvudstadsbladet är Finlands största svenskspråkiga dagstidning. Nu ska de banta redaktionen, och ägarna aviserar att totalt 63 tjänster ska bort i företaget. Upprörda journalister lämnade jobbet i protest vid 13-tiden på måndagen.

I ett pressmeddelande uppger journalisterna att resultatutvecklingen kastar en lång skugga över ledningens och styrelsens kompetens. Journalisterna ber ägaren Konstsamfundet att tillsätta en ny styrelse för bolaget, skriver Hufvudstadsbladet.

"Personalen är djupt bekymrad över hur bolaget under de senaste åren har vanskötts, hur utgifterna skenat i väg och hur man genom optimistiska kalkyler, radikala felbeslut, nyckfulla kursändringar och strategiska experiment förvärrat verksamhetsförutsättningarna avsevärt", skriver journalisterna enligt pressmeddelandet.

Missnöjet ska i första hand gälla de aviserade uppsägningarna och aktionen genomfördes samma dag som förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare inleddes. Så sent som 2014 hade ägarbolaget KSF Media 248 journalister anställda, då bantades personalstyrkan med en femtedel, ett tiotal har slutat och inte ersatts, skriver TT.

”Nu skärs en tredjedel bort. Vi räknar med att ungefär hälften av personalen har försvunnit på två år”, säger Willhelm Kvist, klubbordförande till TT.

Fler avsnitt
Fler videos