Gå direkt till textinnehållet

Frilans kräver ersättning för textstöld

Frilansjournalisten Mikael Moilanen har fått artiklar kopierade på Aftonbladets hundblogg. Aftonbladet svär sig fri eftersom de anser att ansvaret för innehållet ligger på bloggaren.

Mikael Moilanen skrev en artikel för tidningen Jakt & Jägare. När han googlade på sitt namn upptäckte han att en bloggare på Aftonbladets hundblogg tagit större delar av texten. Bylinen är dock borttagen. Längst ner ligger en länk till originaltexten.

När Mikael Moilanen kontaktade Aftonbladet förklarade Kalle Jungkvist, chefredaktör för Aftonbladet Internet, att det är den enskilda bloggare som är ansvarig om det rör sig om ett upphovsrättsbrott.

Mikael Moilanen har nu skickat en räkning till Aftonbladet eftersom han anser att citaträtten som upphovsrättslagen medger har överskridits.

Annons Annons

– Stölden har skett i Aftonbladets namn. På sidan framgår det att man vill vara Sveriges största hundblogg och lovar leverera nyheter sju dagar i veckan. Jag vill ha ideellt skadestånd av Aftonbladet och tycker att 25 000 kronor kan vara en lagom summa för ren stöld, säger Mikael Moilanen.

Kalle Jungkvist har svarat Mikael Moilanen att Aftonbladets ansvar är att efter påpekande se till att innehåll som bryter mot reglerna enligt Lagen om elektroniska anslagstavlor (Lag 1998:112).

Fler avsnitt
Fler videos