Gå direkt till textinnehållet

Expressen ska spara igen

MBL-förhandlingar har inletts mellan journalistklubben och ledningen på Expressen. Tidningen vill spara in på tjänster på printsidan.

Expressen ser över sin printorganisation och ska spara pengar. Enligt chefredaktör Thomas Mattsson planerar man inga uppsägningar, men det handlar om ett 20- tal tjänster som är numerära. 

”Det vi gör är att vi ser över vakanser i printorganisationen, men den numerär som diskuteras är mindre än hälften av antalet anställningar på Expressen TV. Man ska alltså tolka det här som en helt nödvändig optimering av kostnaderna för papperstidningen, där vi – precis som alla medier – kommer att fortsätta ha hård kostnadskontroll för att kunna lansera fler digitala produkter”, skriver Mattsson i ett mejl till Journalisten.

– Det finns inget besparingskrav på x antal miljoner men däremot har företaget ett högre avkastningskrav inför 2016 än vad man haft tidigare. Det är vi inte så glada för, säger journalistklubbens ordförande Jan Spångberg..

Annons Annons

Med hur mycket vill man öka vinsterna?
– Det kan jag inte säga exakt då det inte är något beslut taget i styrelsen än. 

Handlar den här besparingen om kontrakt på Marieberg Media som inte förlängs?
– Det här förslaget innehåller två delar, dels skjuter man fokus än mer mot det digitala och det andra är att man vill ta ned antalet tjänster i bemanningsplanen. Det kommer att drabba våra arbetskamrater på Marieberg media.

Hur mår personalen?
– Det är klart att det finns en oro, både hos Marieberg Media och de Expressen-anställda eftersom det handlar om att ändra fokus. Det kommer bli ett antal medarbetare som måste byta arbetsuppgifter. 

Tycker ni det går för fort, fokusändningen mot det digitala?
– Det är nödvändigt att skjuta fokus så sakteliga mot det digitala för det är där folk läser oss och ser oss. Men ja, i vissa delar går det kanske för fort. 

Den senaste tiden har Expressen även anställt ett 40-tal medarbetare. Bland annat prisvinnare som Josephine Freje, Frederico Moreno och Magda Gad.

Fler avsnitt
Fler videos