Gå direkt till textinnehållet

Vi ville inte kränka

Vi har sedan i tisdags fått inblick i hur djupt kränkande det kan uppfattas av en minoritetsgrupp att journalister under ett par timmar testar nya dresskoder. Att kränka människor är inget vi ville eller vill göra. Vi förstår upprördheten och tar den till oss.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

 Vi har själva inte valt att göra journalistik av det. Hur andra uppfattar och skriver om det vi gjorde är inget vi kan eller har för avsikt att påverka. Jag skulle dock vilja ge en bakgrund till denna tisdag. Det hela började med att vi fick veta att en modig pojke hade gått till en skola i Östergötland klädd som en flicka.

Några dagar senare bestämde hans klass att alla som ville skulle få göra samma sak, alltså byta könsroll under en dag. På redaktionen ställde vi oss frågan: skulle vi våga göra samma sak som eleverna? Vår utgångspunkt var att de som ville fick delta. Poängen var inte att visa stöd för eller emot något eller någon.

Poängen var att utmana oss själva på individnivå och som grupp, och se vad händer inom oss själva och i vårt gruppsamarbete, när något sker som bryter mot de ramar som vi vanligtvis jobbar inom. Det fanns med andra ord ingen politisk dimension i det vi gjorde, men man kan om man vill självklart göra en politisk läsning av det. Eller en sociologisk eller en antropologisk läsning.

Annons Annons

Och man kan använda vilka glasögon man vill och som med allt annat välja mellan att läsa på, mellan eller bakom raderna. Lukas Romsons läsning är därmed sann, informerad och lärorik utifrån det perspektiv den utgår ifrån, vilket vi uppskattar och respekterar. Claes Schmidt/Sara Lund gör en annan tolkning och skriver i ett debattinlägg på SVT Opinion: ”Om fler tidningar och andra företag vågade följa Correns exempel skulle de kanske inse att de själva i väldigt hög grad medverkar till att hålla en begränsande samhällsnorm – som en del av deras personal inte ens vågar utmana – vid liv.”

Dennis Bröchner, som uppträdde med Pink Pistols i Melodifestivalen, kommenterar Corren på detta sätt för SVT Medier: ”Härligt med journalister som vill utmana könsrollerna, men schlagerfestivalen gjorde det först.”

Vi är uppriktigt förbluffade över att vårt klädval denna tisdag fått sådan spridning via sociala medier och branschmedier samt väckt sådant intresse. Vi är fullt på det klara med att det krävs något helt annat för att driva igenom ett transinklusivt likabehandlingsarbete på en arbetsplats. Hade det varit vårt primära syfte hade vi givetvis förberett allt och drivit det på ett helt annat sätt. Och gärna anlitat en person med stor kunskap i frågan, som till exempel Lukas Romson.

 

Charlotta Friborg Chefredaktör Mediehuset Corren

Läs Lukas Romsons debattartikel här

 

Fler avsnitt
Fler videos