FOTO: Tor Johnsson

"Genom att ställa oväntade frågor, kan man ge en sannare bild"

8 september, 2014

Erika Bjerström har levt ett kringflackande liv, inte minst som utrikeskorrespondent på SVT. Sedan ett par veckor tillbaka är det Washington och USA som är hennes bas. ”Jag har en lång lista av jobb jag vill göra.”

Erika Bjerström är just nu särskilt intresserad av den nya trenden med journalistik som vill ta ansvar, så kallad konstruktiv journalistik, alltså på sätt och vis en motpol till den konsekvensneutrala journalistiken. Man ska inte ta ställning, men gärna även visa på lösningar när man beskriver något problematiskt. Strax efter vår intervju började Erika sitt nya jobb med att åka till raskravallernas Ferguson i Missouri.

Där, mitt bland tårgasbomber och demonstranter som rasar över att en vit polis sköt den obeväpnade afroamerikanske Michael Brown, får vi som tittare ett exempel på hur konstruktiv journalistik kan fungera. Under en kaotisk presskonferens med polischef Ron Johnson frågar Erika: ”På vilket sätt kan det komma något gott ur det här?” Han ser häpen ut över frågan, är tyst en stund och svaret är självkritiskt. Poliskåren har tappat kontakten med medborgarna, nu måste de jobba på nya sätt, lämna sin polisbilar och vara bland människor.

"Genom att ställa oväntade frågor kan man bidra till att ge en sannare bild, som kan ge läsaren eller tittaren lite hopp."

- - -

Erika Bjerströms liv har handlat mycket om att resa och flytta. Redan som 4-åring flyttade hon med familjen till Buenos Aires i Argentina där pappan jobbade på Alfa Laval. Hon gick i en argentinsk skola som var inhyst i en utrangerad spårvagn. Föräldrarna umgicks mest i svenskkolonin, där papporna arbetade och mammorna var hemma.

"Jag har många starka minnen från den tiden. Det är något som händer med en familj som flyttar utomlands. Man samtalar mycket och om andra saker än vad familjer annars gör. Familjen svetsas samman. Allt är nytt och annorlunda i det nya landet och det upplever familjen tillsammans. Då, när vi flyttade dit tog det 24 timmar att flyga till Buenos Aires. Det var inget man gjorde lättvindigt."

- - -

Läs hela intervjun i vårt magasin, i vår app via Ztory, eller i e-tidningen som du finner här intill.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies