Wallström: ”Vi kräver att Gui Minhai släpps fri”

6 februari, 2018

Gui Minhai Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai måste omedelbart släppas fri och få träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal. Det kräver utrikesminister Margot Wallström nu.

I ett uttalande skriver Wallström att det är ”mycket allvarligt” att Gui Minhai fortsatt är fängslad i Kina. Hon understryker att den andra kidnappningen av Minhai i januari, framför ögonen på svenska diplomater, ”skedde i strid med grundläggande internationella regler om konsulärt stöd”.

"Vi kräver att vår medborgare ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal och att han frisläpps så att han kan återförenas med sin dotter och familj", skriver utrikesministern.

Så sent som igår rapporterade Journalisten om hur den tidigare chefen för Reportrar utan gränser i Asien, Benjamin Ismaïl, planerar en enmansdemonstration utanför UD i protest mot regeringens flathet mot Kina i fallet Gui Minhai. ”Regeringen, UD och Margot Wallström saknar kurage”, sade han till Journalisten.

Gui Minhai

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies