Gå direkt till textinnehållet

Västnytt och Oddasat var osakliga

SVT-programmen Västnytt och Oddasat fälls för osaklighet av Granskningsnämden.

SVT-programmen Västnytt och Oddasat fälls av Granskningsnämden.

Det regionala nyhetsprogrammet Västnytt fälls för osaklighet och intrång i privatlivet. Det fällda inslaget var en uppföljning av ett reportage om en namngiven läkare i Uppdrag granskning. Uppdrag gransknings program handlade om att läkaren trots manipulerade anställningsintyg, överutskrivning av narkotika och felaktiga omskärelser fått fortsätta att utöva sitt yrke.

Västnytts uppföljande inslag handlade om att samma läkare skulle ha felbehandlat en patient med ryggbesvär. Granskningsnämnden anser att inslaget i första hand byggde på patientens uppgifter och att Västnytt borde ha kontrollerat den sakliga grunden på egen hand. Därmed anser nämnden att inslaget stred mot kravet på saklighet och att det dessutom uppkom ett intrång i privatlivet som inte motiverades av allmänintresset. Därmot anser nämnden att allmänintresset av uppgifterna i Uppdrag granskning-programmet var motiverat.

Annons Annons

SVTs samiska nyhetsprogram Oddasat fälls av Granskningsnämnden för osaklighet i ett inslag om rennäringsförordningen och Sametinget. Nämden menar att reportern utan saklig grund påstod att Sametinget gjort fel och att viktig information utelämnats i inslaget.

jn@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos