Gå direkt till textinnehållet

Västerviks-Tidningen spred kränkande uppgifter om debattörs sexliv

I en ledarartikel i Västerviks-Tidningen lämnades integritetskränkande uppgifter om en debattörs sexliv. Publiceringen klandras av Mediernas Etiknämnd.

Den 19 augusti publicerade Västerviks-Tidningen en ledartext som levererats av Svenska Nyhetsbyrån (tidigare Högerpressens nyhetsbyrå). I artikeln kritiserades en debattör, som har profilerat sig i frågor som rör sexualbrott, våld och barns utsatthet.

Men artikeln handlade i stor utsträckning om debattörens eget sexliv. Bland annat påstods att hon inte gillar sex, och att hennes make inte onanerat på tre år. Den 20 augusti avpublicerades artikeln på VTs sajt och VTs ansvarige utgivare Christoffer Nielsen bad debattören om ursäkt och menade att artikeln aldrig borde ha publicerats.

Debattören anmälde publiceringen till Medieombudsmannen (MO), och menade att texten var helt och hållet fabricerad i delar som rörde hennes ”väldigt skeva syn på sex, onani och porr” samt påståendet om att hon ”inte gillar sex”.

Annons Annons

MO konstaterar att påståendena om debattörens och hennes mans sexliv gick utöver vad hon i egenskap av sin roll i offentligheten ska behöva tåla. Publicitetsskadan var oförsvarlig, menar MO. Mediernas Etiknämnd (MEN) delar MOs bedömning och klandrar VT för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos