Gå direkt till textinnehållet

”Våra artiklar kapades av mörkare krafter”

På Källkritikens dag i dag lanserar Gotlands Media kampanjen #Källklart. "Det har hänt att våra artiklar kapats av lite mörkare krafter. Det blir förvirrande för folk", berättar printchefen Ulrica Fransson.

Med kampanjen Källklart, som bland annat innehåller helsidesannonser där egna medarbetare berättar om sitt arbete, vill Gotlands Allehanda, Gotlands Tidningar och Helagotland.se göra läsarna mer medvetna om skillnaden på fakta och propaganda, sant och falskt. 

– Det är en kampanj för att få folk att bli mer källkritiska. Vi vill dels berätta vad vi gör, men också få medborgarperspektivet in till oss, säger Gotlands Medias printchef Ulrica Fransson.

– Vi som andra medier har i omgångar varit utsatta. Vi har blivit beskyllda för att hålla på med ”fake news” sedan det begreppet började spridas. Våra artiklar har också kapats av lite mörkare krafter. Det blir förvirrande för folk.

När då till exempel?
– Vi hade en händelse på Gotland för en tid sedan när en handikappad kvinna anmälde att hon utsatts för en gruppvåldtäkt. Den skrev vi om. Sedan växte det här och det hamnade i nynazistiska händer. De tog över debatten, det var som att det var fastslaget att det hade hänt och att invandrarkillar var förövare. Det fanns inget som styrkte det i det läget. Då blev det väldigt mycket; våra medarbetare blev utsatta och våra artiklar publicerades i sådana kanaler. Då började jag fundera: om inte vi själva förstår riktigt vad som händer i en sådan här situation, när det hettar till sådär fullständigt, då måste vi kanske hjälpa läsarna att förstå.

Vad innebär kampanjen konkret?
– I dag marknadsför vi våra egna medarbetare, där de får prata om hur man jobbar som ansvarig utgivare, reporter och nyhetschef med de här frågorna. Vi lanserar också en sajt som ska kunna vara till hjälp för skolklasser till exempel, för att prata om källkritik. En enkel checklista, hur kan du enkelt kolla om ett inlägg på Facebook är sant eller falskt?

– Sedan ska det här sträcka sig utöver i dag, sajten ska förhoppningsvis leva och fyllas på efterhand med frågor från läsarna. Vi pratar med SR Gotland och SVT Öst om att kanske göra ett större gemensamt grepp för skolungdomar framöver.

Fler avsnitt
Fler videos