Tove Carlén. FOTO: Tor Johnsson

Journalistförbundet träffar regeringen om hat och hot

14 februari, 2020

I dag träffar Journalistförbundet regeringen för ett runda-bords samtal om problemen med hat och hot mot journalister. Förhoppningen är bland annat att regeringen ska ge grönt ljus för demokrati- och hatbrottsgrupper i hela landet.

Journalistförbundet menar att det som talar för att det nu blir krafttag i frågan är att handlingsplanen som regeringen har jobbat med ett tag, för att synliggöra problematiken, börjar ge resultat. 

– Men det som verkligen kommer att göra skillnad är om polisen får bättre redskap att jobba med de här frågorna, säger Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet.

Vid mötet med inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och demokratiminister Amanda Lind representeras förbundet av ordförande Ulrika Hyllert och Tove Carlén. De förväntar sig att regeringen kan presentera någon slags plan framåt, man har också egna konkreta förslag med sig till bordet.

– Våra förslag handlar bland annat om det straffrättsliga skyddet för journalister och andra aktörer som är viktiga för demokrati. Där skulle vi vilja att man tillsätter en utredning som tittar på hur det kan ses över på bästa sätt. Sen vill vi också att det ska finnas demokrati- och hatbrottsgrupper i hela landet, idag finns det bara i storstadsregionerna, säger Tove Carlén.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies