Utmålade diabetessjuk som kriminell

6 februari, 2014

MEN-beslut Tidningen Diabetes klandras av Pressens Opinionsnämnd för att ha brutit mot god publicistisk sed när tidningen namngav en diabetessjuk som blivit anhållen.

Tidningen Diabetes publicerade förra året en artikel om en diabetessjuk man som stoppats av tullen i Helsingborg. Mannen förhördes, anhölls och fick tillbringa natten i förvar hos polisen. Han nekades att mäta sitt blodsocker och fick dessutom inte den dos av insulin han brukar ta på kvällen.

Tidningen Diabetes publicerade mannens namn, utan att ha pratat med honom. Uppgifterna i berättelsen hade hämtats från en JO-anmälan. Den utpekade mannen valde att PO-anmäla publiceringen. Hans mor, arbetsgivare, arbetskamrater och grannar hade läst artikeln och han anförde i anmälan att det faktum att han blivit utmålad som kriminell hade ställt till problem för honom och hans familj.

Tidningen Diabetes har medgett att namnpubliceringen varit olämplig och har bett mannen om ursäkt.

POs bedömning är att det inte var försvarligt att publicera mannens namn utan att han uttryckligen gett sitt medgivande till det, eftersom frågor om såväl hälsa som ingripanden från rättssystemet är mycket integritetskänsliga.

PON instämmer i POs bedömning och klandrar tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies