Gå direkt till textinnehållet

Utan lyssnarna inget gräv

Det är viktigt att ha en öppen dialog med lyssnarna och läsarna för att få hjälp med ett grävjobb. Journalisterna måste förklara att man gräver tillsammans. Det anser Samir Bezzazi och Filip Kruse som föreläser om sin realtidsgranskning bostadssituationen i Göteborg för P4 Göteborg.

När Samir Bezzazi och Filip Kruse beslutade sig för att granska bostadssituationen i Göteborg valde de att ta hjälp av läsarna och lyssnarna.
De startade bloggen Bostadsfronten, öppnade ett Twitterkonto och var med i P4 Göteborgs nyhetssändningar där de förklarade att de ville ha tips om fastighets­ägare som sålt lägenhetskontrakt och personer som bor i andra- och tredje hand.

Att ta hjälp av lyssnare och läsare var inget som Samir Bezzazi och Filip Kruse var först med. Flera större redaktioner har prövat på metoden med gräv i realtid.
– Anledningen till att vi testade formen var att det är ett effektivt sätt att få fram tips och information om ett ämne med små medel. På lokalradion har man inte lika mycket resurser för längre gräv. Då är hjälp från lyssnarna ovärderliga, säger Filip Kruse, webbredaktör på P4 Göteborg.  
Han och Samir Bezzazi jobbade inte heltid med Bostadsfronten. Ibland låg granskningen i träda några veckor under de ungefär tre månader som projektet rullade på eftersom de hade andra uppgifter att sköta på kanalen. Filip Kruse säger att deras metod att låta grävet puttra på vid sidan om andra jobb kan vara ett bra sätt för små redaktioner att hålla grävandet vid liv, utan att det behöver ta för stora resurser.

När de fick tips på större nyheter som handlade om mygel med svarta bostäder blev det en nyhet på Bostadsfronten och inslag som sändes i P4s nyhetssändningar.
Till en början hade Samir Bezzazi och Filip Kruse bestämt sig för att de skulle vara så öppna som möjligt och berätta om alla tips de fick in. De fick dock ändra sig eftersom de inte kunde peka ut exempelvis en fastighetsägare för att sälja hyreskontrakt utan att kunna verifiera det.
– Om vi fick ett tips om att en namngiven fastighetsägare trixade med kontrakt kunde vi inte lägga ut en fråga om någon kände till något mer, säger Filip Kruse.

Bemötandet visade sig centralt för hur mycket hjälp de fick av läsarna och lyssnarna, vilket ton och tilltal de hade.
– Vi förklarade att det var vi tillsammans som gjorde granskningen, inte jag och Samir. Jag tror att vi på så vis fick fler kontakter och tips än vad vi annars skulle ha fått, säger Filip Kruse.

Fler avsnitt
Fler videos