Tucholskypriset till Maria Ressa

9 november, 2020

FOTO: Time Den filippinska journalisten och publicisten Maria Ressa tilldelas årets Tucholskypris av Svenska Pen.

Maria Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. Sedan 2012 driver hon nyhetssajten Rappler, som har en kritisk hållning till president Rodrigo Dutertes, och har därför ställts inför en rad politiskt motiverade rättsprocesser i hemlandet.

Hon får priset för ”hennes motstånd när det fria ordet inskränkts. För hennes mod att möta hot, hat och trakasserier. Och för hennes författarskap och arbete med den filippinska nättidningen The Rappler, vars bevakning och granskning av politik och ekonomi i Filippinerna blivit en modell för rakryggad och oberoende journalistik över hela världen.”

I september var Maria Ressa invigningstalare vid digitala Gräv 2020. Hon uppmanade då journalister över hela världen att bli bättre på att ansvarsutkräva Facebook och andra sociala medier-jättar.

2018 utsågs hon till en ”Person of the year” av Time Magazine (bilden).

Tucholskypriset på 150 000 svenska kronor delas sedan 1985 ut av Svenska Pen till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Förra året tilldelades det Gui Minhai.

Prisutdelningen sker på söndag 15 november, på Fängslade författares dag.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies